open-navfaktor-logo
search
Poslovanje na bh. način
EPBiH u gubitku 140 miliona KM, nekretnine pod hipotekom, a sve bi trebali platiti građani poskupljenjem struje
Novi udar na standard građana "priziva" se u danima kada je EPBiH saopćila da je gubitak u 2023. godini čak 140 miliona KM.
Autor: A. Dr.
12.03.2024. u 12:50
get url
text
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine na mala vrata najavljuje poskupljenje cijena električne energije za domaćinstva.
Tako se novi udar na standard građana "priziva" u danima kada je EPBiH saopćila da je gubitak u 2023. godini čak 140 miliona KM.
Istovremeno, iz EPBiH su nedavno na zastupničko pitanje federalnog parlamentrca Admira Čavalića (Stranka za BiH) da li se najveće nekretnine EPBiH, računajući i glavnu upravnu zgradu u Sarajevu nalaze pod hipotekom, a sve zbog vraćanja kredita u vezi s realizacijom Projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, dali potvrdan odgovor. Ukupan iznos hipoteke iznosi 214. 689.000 KM.
Poslovanje javne kompanije na tipičan bh. način, proizvodiš minus, staviš nekretnine pod hipoteku zbog duga nastalog nakon što nisi mogao - znao, realizirati veliki projekat i onda se "ljubazno" obratiš stanovništvu – dižemo cijene.
- U odgovoru koji sam dobio iz EPBiH nisu saopćili ko je kreditor, ali se može pretpostaviti, s obzirom da je u pitanju Blok 7, da se radi o kineksoj banci. Mada nemam zvanične potvrde.
Zbog lošeg upravljanja javnom kompanijom, akumulacije svih problema, možemo očekivati da u ovoj godini dođe do poskupljenja struje domaćinstvima, ali i privredi – kaže Čavalić za Faktor.
Ističe da bi u lančanoj reakciji do poskupljenja najprije moglo doći kada su u pitanju komunalne usluge.
- Podsjećam da su ranijim odlukama o poskupljenju struje izostavljene ustanove primarne zdravstvene zaštite. Šta to znači?
Sva komunalna preduzeća koja na bilo koji način koriste električnu energiju bit će prisiljena podići cijene svojih usluga, odmah nakon što dobiju veće račune za struju – naglašava Čavalić.
Pokušali smo saznati kada EPBiH namjerava podići cijene struje, ali se direktor Sanel Buljubašić ne javlja na naše pozive, kao što nismo dobili ni odgovore na naše upite o kreditu, hipoteci, šta se dešava s Blokom 7, da li će se ići u arbitražu s Kinezima, koje su struke članovi uprave…
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.