open-navfaktor-logo
search
Čekaju plaću za januar
Zenički rudari ne rade već sedmi dan
Fena
12.03.2024. u 09:13
get url
text
Zenički rudari, zbog kašnjenja januarske plaće i naknade za topli obrok za isti mjesec, ni jutros nisu sišli u jamu "Raspotočje" u kojoj su proizvodnju obustavili još 6. marta - potvrdio je predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Nedžad Duraković.
On smatra kako se sada već radi o potpunom ignorisanju njihovih problema.
- Svi su se, očito, odlučili ignorirati činjenicu da mi nismo dobili plaću i da zbog toga ne radimo. Nemamo drugog objašnjenja, jer nikakvih informacija iz vladajućeg društva nemamo. Naša uprava nema kapaciteta da riješi naš problem, a Elektroprivreda BiH je, kao i u svim ostalim rudnicima iz Koncerna, vlasnik cjelokupnog kapitala - navodi Duraković.
On ističe da su do obustave rada i stupanja u radnički neposluh - prošlu srijedu u prvoj smjeni, iskazali dobru volju te su radili i nakon krajnjeg roka za isplatu plaće.
- Prema odredbama kolektivnog ugovora, između dvije isplaćene plaće ne smije proći više od 30 dana, a prema odredbama Ugovora o radu koji imaju radnici, krajnji datum za isplate plaće je 25. u mjesecu, za prethodni mjesec. Nekada se u našem rudniku plaća isplaćivala do 15-og u mjesecu - kazao je za Fenu Duraković.
Zeničkim rudarima, kojih je ostalo nešto više od 600, zadnja plaća i naknada za toplo obrok isplaćena je za mjesec decembar prošle godine, a isplaćena im je 24. januara.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.