open-navfaktor-logo
search
Dobitnik brojnih nagrada
U Sarajevu održana komemoracija Veljku Bulajiću: Oproštaj od režisera čije je filmove pogledalo 500 miliona ljudi
Režiser je preminuo u 97. godini života.
Autor: Fena
13.04.2024. u 17:34
get url
text
Detalj s komemoracije
Detalj s komemoracije
FOTO: Didier Torche
Veljko Bulajić nakon raspada Jugoslavije nije izdao svoje ideale za razliku od nekih drugih režisera iz istog perioda i ostao je dosljedan kao veliki pripovjedač antifašizma, istaknuto je danas na komemoraciji u Sarajevu za tog jugoslavenskog filmskog režisera.
Dekan Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Faruk Lončarević izjavio je da je Bulajić odigrao jednu od presudnih uloga jer je zahvaljujući njegova četiri filma iz velikog opusa - "Kozara", "Vlak bez voznog reda", "Veliki transport" i "Bitka na Neretvi" - pokazao da Jugoslavija osim razvijene umjetničke kinematografije može imati i pravu filmsku industriju.
- On je fantastično baratao i umjetničkom kinematografijom i filmskom industrijom o čemu najbolje govori da je njegove filmove pogledalo 500 miliona ljudi - rekao je Lončarević.
Dodao je da je Bulajić filmovima "Uzavreli grad", "Pogled u zjenicu sunca" i "Veliki napon" pokazao da osim što je vrlo sposoban režiser, organizator i producent također i fantastičan autor.
Lončarević je istakao da je Bulajić ostavio nevjerovatan pečat u kinematografiji, iako je napravio svega 10 filmova što za prosjek jugoslovenskih režisera nije bilo puno.
U sklopu komemoracije prikzana je restaurirana verzija Bulajićvog klasika "Bitka na Neretvi" iz 1969., najskupljeg filma snimljenog na ovim prostorima.
Veljko Bulajić je preminuo 2. aprila u 97. godini nakon kratke bolesti, a sahranjen je 9. aprila u Zagrebu, na groblju Mirogoj.
Filmsku režiju diplomirao je u Centro Sperimentale u Rimu 1959. godine, a asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica nakon čega se vratio u Jugoslaviju.
Dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valjadolidu i brojnih drugih priznanja.
IMG_20240413_165643
FOTO:
Didier Torche
1 od 9
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.