open-navfaktor-logo
search
Ulaz besplatan
U Galeriji Općine Novi Grad predstavljena izložba "Lil retrospective" skulptora Adisa Fejzića
AUTOR: Faktor
29.04.2024. u 14:47
get url
text
FOTO: Općina Novi Grad
U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba "Lil retrospective", jednog od najpriznatijih bosanskohercegovačkih skulptora dr. sci. Adisa Elijasa Fejzića.
Umjetnik je ovom izložbom predstavio svoj 20 - togodišnjii rad,  kroz različite tehnike, materijale i motive. Izložbu čine sklupture rađene u kamenu, bronzi, ali i skulpture koje su predstavljene kroz jedan vid grafike, digitalne slike, grafički dizajn i kaligrafiju.
Izloženi su radovi koji predstavljaju portrete historijskih ličnosti povezanih za naše tlo, radovi koji su nastavak, odnosno dio tradicije stećaka, bosanski pejzaži i kaligrafski spisi bosančicom, kao i mitoloških ličnosti koje su vezane za Bosnu.
Autor je kazao da ova izložba prikazuje Bosnu iz njegove perspektive i da kroz ove bosanske teme želi ukazati na univerzalnost i ljudskost koja može da funkcioniše, kao i na bosanska kulturna obilježja.
FOTO: Općina Novi Grad
- Riječ je o jednom bosanstvu predstavljenom na moj način. Ja kroz svoj rad, kroz bosanske teme, vidim i pokušavam predstaviti jednu univerzalnost i jednu ljudskost koja može funkcionisati mimo našeg konteksta, ali naravno da sam fokusiran i na sva naša kulturološka obilježja, što je samo po sebi jedan čudan profil, gdje smo mi ovdje kao jedno, ali s druge strane smo obojeni različitim kulturnim uticajem.
Kroz različite historijske slojeve se fokusirmo na neki dio našeg korjena pa se čini da smo mnogo različiti, a ustvari radi se o jednom istom biću, čak i u kulturnom smislu - izjavio je Fejzić.
Dodao je da je veoma sretan što Galerija u Općini Novi Grad kroz cijelu godinu ima izložbe, a kazao je i da bi volio da i druge općine slijede isti primjer, jer se na ovaj način pomaže umjetnicima, što je za njih veoma vrijedno i značajno.
- To što vi imate ovdje Galeriju i što imate jedan vrlo "živ" galerijski život sa čitavim nizom izložbi i umjetnika je za svaku pohvalu i nadam se da ćete nastaviti ovako, i da će možda i još neka Općina slijediti vaš primjer u tom pravcu.
FOTO: Općina Novi Grad
Mi živimo u svijetu koji je vrlo loš, surov, neizvjestan i vrlo je i značajno i lijepo da Općina na ovaj način pomogne umjetnicima, čak i nama koji nismo direktno vezani za ovu općinu, a posebno što ova saradnja sa Općinom Novi Grad podrazumijeva i materijalnu pomoć umjetnicima i za samu postavku - rekao je Fejzić.
Izložba "Lil retrospective" predstavlja jednu priču kroz dva aspketa. Prvi i možda manje vidljiv aspekt je sam umjetnik kao ličnost, a drugi je Bosna i bosanski identitet koji se prožima kroz svaki rad.
Umjetnik kroz svoje radove prikazuje multikulturalnost, multietičnost i povezanost svih ljudi u Bosni i Hercegovini bez obzira kojoj konfesiji ili narodu pripadaju.
Izložba će za posjetioce biti otvorena do 10. maja radnim danima u periodu od 10 do 16 sati, a ulaz je slobodan.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.