open-navfaktor-logo
search
Na sceni SARTR - a
"Tražeći Clare", prva predstava u Sarajevu koja progovara o osjećanjima usvojene djece
Autor: Faktor
15.04.2024. u 17:10
get url
text
U sklopu Dana otvorenih vrata Akademije scenskih umjetnosti, a u saradnji sa Kantonalnim centrom za socijalni rad, Služba za hraniteljstvo, u Sarajevskom ratnom teatru u utorak 16. aprila s početkom u 20 sati, bit će upriličen kolektivni diplomski ispit studentica četvrte godine Glume "Tražeći Clare".
"Tražeći Clare", autorice Kim Miller je kolektivna diplomska predstave četvrte godine Glume Akademije scenskih umjetnosti u kojoj igraju Ana Marija Tomić, Antonija Blaće, Emina Topolović i Iman Bubić.
- Zahvaljujući autorici Kim Miller koja je odobrila postavljanje teksta na ASU, ovo je njegova praizvedba u svijetu. Predstava tematizira kompleksni odnos majke i kćerke te pitanje traumatskih naslijeđa i cikličkih modela ponašanja i izbora koji se ponavljaju u porodicama dok se trauma ne riješi i ne otvori mogućnost drugačijih izbora.
Osim ove važne teme majčinstva predstava se bavi i bolnim i nedovoljno vizibilnim pitanjima usvajanja i ostavljanja djece kada je majka u nemogućnosti da se brine o njima. Problematizira za ovu društvenu zajednicu i ovu geografiju važno pitanje identiteta. Da li je identitet ono što dobijemo rođenjem ili ono što steknemo odgojem i razvojem? - kazala je Arma Tanović Branković, mentorica na predstavi.
Ističe da su na ispitnoj premijeri prisustvovali ljudi iz Kantonalnog centra za hraniteljstvo koji se bave smještanjem djece u hraniteljske porodice, "te su primjetili kako je ta predstava prva u Sarajevu koja je na progovorila o osjećanjima djece koja su usvojena ili smještena u hraniteljske porodice, ali i o tabuiziranim osjećanjima često stigmatiziranih roditelja koji iz raznih razloga bivaju prisiljeni ostaviti djecu na skrb u institucije".
- Ovom ispitnom predstavom ASU UNSA se pridružuje kampanji promocije hraniteljstva slijedeći ideju da je pozorišna umjetnost najviše vezana za formiranje različitih oblika društvene svijesti ali i ideju da akademska i kulturna zajednica njeguje socijalnu i društvenu osviještenost. Prije predstave publici će se obratiti nekoliko hranitelja i jedna djevojka koja je odrasla u hraniteljskoj porodici - naglašava Tanović Branković.
Uz nju, mentori na ispitnoj predstavi su redovni profesor Senad Bašić, te viša asistentica Helena Vuković.
U predstavi se pojavljuje i učenica Drama Kids Akademije Mila Barabalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.