open-navfaktor-logo
search
Umjetnička galerija BiH
Izložbom "Sarajevo - grad ljubavi i stradanja" Danila Krstanovića otvoreno 29. izdanje Modula Memorije
Autor: Fena
04.04.2024. u 20:12
get url
text
Izložbom fotografija "Sarajevo - grad ljubavi i stradanja" fotografa Danila Krstanovića i dodjelom Nagrade za doprinos čuvanju kulture sjećanja fotografu Krstanoviću, večeras je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine svečano otvoreno 29. izdanje Modula Memorije 2024, jednog od najstarijih kulturoloških programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope.
Direktor Scene MESS i umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković kazao je da je izložba jedna od posljednjih koje je Krstanović radio u ratu i koja je imala putovanje kroz cijelu Evropu.
- Ipak mi smo se odlučili da uradimo potpuno novu postavku od 64 fotografije zahvaljujući njegovoj kćerci Renati Krstanović koja nam je izašla ususret i otvorila njegove fascinantne arhive - kazao je.
Naglasio je da je to samo dio onoga što svjedoči o značaju Krstanovića i bogatstva koje Sarajevo ima kada je u pitanju fotografska historija i registriranje najznačajnijih trenutaka u cjelokupnoj historiji.
sarajevo3
FOTO:
Fena
1 od 7
left-arrowright-arrow
Kreševljaković je kazao da se Krstanović počeo baviti fotografijom još davne 1978. godine te da je fotoaparatom svjedočio različitim periodima.
- Ipak smo se odlučili za ovu izložbu koja se direktno tiče perioda opsade Sarajeva i prvih dana prestanka opsade, jer smo smatrali da se radi o vjerovatno najvažnijem i najznačajnijem segmentu opusa Danila Krstanovića - zaključio je.
U okviru otvorenja, posthumno i dodijeljena Nagrada za doprinos čuvanju kulture sjećanja upravo fotografu Krstanoviću koju je preuzela njegova kćerka Renata.
- Odlučili smo se da ovu nagradu dodijelimo Krstanoviću jer su njegove fotografije jedan od najprepoznatljivih znakova Sarajeva iz perioda opsade i smatramo da je on to itekako zaslužio - kazala je koordinatorica Modula Memorije Hana Bajrović-Čardaković.
Renata Krstanović, koja je poklonila fotografije MESS-u, kazala je da izložba za nju predstavlja omaž njenom ocu, zbog čega je veoma emotivna na pozitivan način.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.