open-navfaktor-logo
search
Dođi i vidi šta čini ljubav
U Institutu "Yunus Emre" u Sarajevu otvorena izložba kaligrafskih radova
Anadolija
27.03.2024. u 21:23
get url
text
FOTO: AA
FOTO: AA
U Institutu "Yunus Emre" (YEE) u Sarajevu otvorena je izložba kaligrafije koju čine radovi bosanskohercegovačkog kaligrafa Abdulhaka Hadžimejlića.
Otvaranju izložbe u zgradi Instituta "Yunus Emre" prisustvovali su profesori, studenti...
Hadžimejlić je u obraćanju novinarima kazao da je veoma sretan što je otvorio izložbu upravo tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta.
Na izložbi koja nosi naziv "Dođi i vidi šta čini ljubav" izloženo je ukupno 37 kaligrafskih radova.
FOTO: AA / Abdulhak Hadžimejlić
- Izložbu sam posvetio rahmetli majci. Veoma sam sretan zbog ove izložbe i pozivamo sve da posjete događaj - rekao je Hadžimejlić.
Prisutni su povodom otvaranja izložbe mogli uživati u predivnim izvedbama i ilahijama Armina Muzaferije.
Izložba će ostati otvorena sve do 5. aprila.
Radovi mladog i uspješnog bosanskohercegovačkog kaligrafa Abdulhaka Hadžimejlića svoje mjesto našli su u desecima zemalja širom svijeta, a svoje kaligrafsko umijeće i vještinu prošle godine je pokazao levhom ispisanom u obliku sarajevske Istiklal džamije, jedne od najvećih u Bosni i Hercegovini.
Hadžimejlić je mlad čovjek, ali je već izrastao u vrsnog kaligrafa koji je, bez sumnje, pravi majstor svog posla, neko ko kaligrafiju živi i kome je ona u srcu.
Historičar umjetnosti po struci, Hadžimejlić je studirao na Univerzitetu Selcuk u Konyi, a velika ljubav prema ovoj umjetnosti bila je presudna da danas djeluje kao kaligraf. Svojim učiteljem smatra Muniba Obradovića, vrsnog mostarskog kaligrafa koji se školovao u Kairu. Također, imao je priliku učiti i od vrsnih turskih kaligrafa, prvenstveno od braće Abdurrahmana i Seyyita Ahmeta Depelera, ali i nekih drugih.
Kako islamski propisi zabranjuju slikanje i vajanje likova, islamska umjetnost se bazirala na lijepo ispisivanje teksta – kaligrafiju, koju danas nazivamo arapskom ili islamskom kaligrafijom, a koja se razvila sa mnogo različitih vrsta pisama (nesh, sulus, ta'lik, divani...) i načina odnosno stilova pisanja (u redovima, obliku kruga, predmeta, građevina).
Tekstovi kaligrafskih ispisa su skoro uvijek ajeti iz Kur'ana, nešto rjeđe hadisi (poruke Poslanika Muhammeda) i jako rijetko neke druge izreke ili tekstovi. Kaligrafske radove obično nalazimo unutar džamija i drugih sakralnim građevina, ali isto tako i u obliku džamija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.