open-navfaktor-logo
search
Aktuelni projekti
Šta se gradi u Novom Sarajevu: Koldžo o parkovima, objektima i Južnoj longitudinali
Načelnik Nedžad Koldžo govorio je o aktuelnim projektima koji će poboljšati život stanovnika općine Novo Sarajevo
22.05.2019. u 18:40
get url
text

Stanovnici općine Novo Sarajevo ovih dana dobili su novi park, a uskoro će biti otvoreni i novi objekti koji će poboljšati život mještana.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo za Faktor govori da mu je veliko zadovoljstvo što su stanovnici naselja Grbavica dobili još jedan park u kojem će moći odmarati, a u kojem će se održavati i različiti kulturno-zabavni i edukativni sadržaji.

- Općina Novo Sarajevo prednjači kada je u pitanju izgradnja novih parkova. U proteklom periodu smo napravili park u Pofalićima, na Malti, tu je i Šareni park na Trgu heroja. Najnoviji park pored Međunarodnog centra za djecu i omladinu na Grbavici je završen. Planirali smo da ga otvorimo za 16. maj, međutim loše je vrijeme, a svečanost otvaranja je planirana sa 380 djece, pa nismo htjeli rizikovati da se djeca prehlade, ali vidjet ćemo uskoro da to ozvaničimo – govori Koldžo.

Izgradnja i uređenje parka koštalo je Općinu oko 680.000 KM.

- Park je interesantan jer čini ambijentalnu cjelinu zajedno sa zelenilom koje tu već postoji i našim Međunarodnim centrom za djecu i omladinu, koji je namijenjen za razvoj kulture među mladima u Novom Sarajevu. Park ima dvije fontane, čitav niz za igru djece i amfiteatar za razne teme, zato se i zove tematski park, jer će se moći održavati različiti sadržaji  i radionice na tom mjestu. Sprave koje su postavljene prilagođene su svim uzrastima djece,  od najmanjih do najvećih. I bez zvaničnog otvaranja u parku je već puno djece i stanara, koji sjede na klupama, već je počeo da služi svojoj namjeni  – navodi načelnik.

Izgradnja novih objekata

Kako brine o djeci i mladima, Općina Novo Sarajevo poznata je po posebnom odnosu prema starijim stanovnicima. Tako bi u ovoj godini općina Novo Sarajevo trebala dobiti i treći centar za zdravo starenje.

- Općina Novo Sarajevo je osmislila koncept centara zdravog starenja, i po našem modelu je kasnije čitav niz lokalnih zajednica pratio taj trend i otvarao slične centre. Mi za sada imamo dva, ali u toku je javni poziv za rekonstrukciju jednog objekta na Čengić Vili kojeg planiramo pretvoriti u centar za zdravo starenje. Projektnu dokumentaciju smo već pripremili, u budžetu za 2019. godinu smo predvidjeli 140.000 KM u te svrhe i čim završimo administrativne procedure počet ćemo sa realizacijom. Ova sredstva su dovoljna i za opremanje centra, tako da bismo do kraja godine trebali dobiti još jedan centar koji će pokrivati područja Čengić Vile 1 i 2, Kvadranta, pa i Otoke. Predvidjeli smo da trebamo imati barem četiri centra, tako da već i za četvrti imamo neke planove koji bi bio na teritoriji Grbavice, tako da omogućimo sugrađanima treće životne dobi iz svih dijelova Novog Sarajeva lak pristup centrima – navodi Koldžo.

Među započetim projektima je i izgradnja zgrade mjesne zajednice i ambulante u naselju Hrasno Brdo, što će olakšati život mještana ovog dijela Sarajeva.

- Hrasno Brdo je jedino naselje koje nema svoj objekat mjesne zajednice i ambulante. U završnoj fazi su radovi na izgradnji objekta u Varaždinskoj ulici, a vrijednost objekta je oko 2 milliona KM. Oko devet hiljada stanovnika će koristiti novu ambulantu, koja će im biti mnbogo bliža. Objekat će imati sve potrebne sadržaje, a planirali smo i prostor za apoteku i poštu -  ističe načelnik.

Prema njegovim riječima još jedan od prioriteta ove Općine jeste nastavak izgradnje Južne longitudinale, koja se zbog brojnih administartivnih problema još nije privela kraju.

Južna longitudinala u zastoju

- Što se Općine tiče mi smo svoj dio posla završili. Napravili smo projektnu dokumentaciju, finansirali je, riješili čitav niz gorućih problema koji su bili prepreka da se uopće uđe u fazu razmišljanja o gradnji Južne longitudinale. Južna longitudinala je urađena u dvije faze, a od raskrsnice Zagrebačke i Grbavičke do raskrsnice Hamdije Čemerlića i Zvorničke bit će treća faza i upravo je tu i nastao problem. da bi se taj dio uradio, obavezno je bilo rušenje zgrade koja se nalazi na putu longitudinale, te da se napravi nova zgrada udaljena nekoliko desetina metara. Sve je išlo dobro do faze realizacije koju je trebao da provede Zavod za izgradnju KS. Ministarstvo saobraćaja putem Zavoda za izgradnju koji za njihov interes vodi izgradnju tog objekta je trebao da podnese zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za novi objekat što oni nisu nikada uradili, iako smo mi stvorili sve preduvjete za to. Nisu riješili imovinsko-pravne odnose -  ističe Koldžo.

Prokomentarisao je i navode predstavnika aktuelne Vlade KS da će se ipak napraviti novi projekt koji bi isključio rušenje zgrade.

- Dolaskom nove Vlade kao grom iz vedra neba, mimo svih pravila struke, došla je izjava novog ministra da se neće graditi zgrada već da će se graditi podzemni prolaz. Da je podzemni prolaz ikako moguć, bio bi sigurno jedno od prvih rješenja. Postoje dva cjevovoda plina i vode ispod trase i njihovo izmještanje zbog podzemnog prolaza bi bilo višestruko skuplje od gradnje nove zgrade. Nakon tih izjava reagovao je i Zavod za planiranje, pa je ministar shvatio težinu problematike. Imali smo sastanak i dogovorili da će se raditi što hitnije i ozbiljnije da se riješe svi ti problemi. Moguće je da radovi počnu sukcesivno, da se počne graditi cesta pa da se ruši zgrada jer su to dugotrajni projekti, realizacija će potrajati. U svakom slučaju Zavod za izgradnju KS je u ovom trenutku u prvom planu, oni treba da odblokiraju procese koji su u zastoju – zaključio je načelnik Koldžo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.