open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Zašto nema dovoljnog interesa za trezorske zapise FBiH, gube li investitori povjerenje u vlast: Nije za alarma, ali...
Kada se izgubi povjerenje banaka, onda imate situaciju kakva je trenutno u entitetu RS, ističe federalni zastupnik Admir Čavalić
Autor: A.Dr.
08.04.2024. u 07:47
get url
text
Federacija Bosne i Hercgeovine prije nekoliko dana nije uspjela prodati trezorske zapise kojima se planirala zadužiti za 30 miliona KM.
Ponuda je bilo tek u iznosu od 12,5 miliona KM, a u konačnici je obavljena transkacija od 10 miliona KM. Da li ovo znači da finansijske institucije, prije svega banke, gube povjerenje u FBiH?
- Ne može se donijeti finalni sud nakon ove jedne neuspjele prodaje. Međutim, neobično je da se to dešava u povoljnom finansijskom dijelu godine, datum dospijeća je za godinu, što je povoljno, kamata iznosi četiri posto što je također povoljno.
Nije alarm, ali ako bi se ovakva situacija ponovila još nekoliko puta, onda bi situacija postala ozbiljna - kaže za Faktor Admir Čavalić (Stranka za BiH), federalni zastupnik i i predsjednik Odbora za ekonomiju i finansijsku politiku Parlamenta FBiH.     
Čavalić smatra da entiteti u BiH moraju graditi povjerenje sa finansijskim institucijama.
- Kada se izgubi povjerenje banaka, onda imate situaciju kakva je trenutno u entitetu RS - istakao je Čavalić. 
Podsjetimo, Vlada FBiH je na sjednici održanoj krajem februara odlučila zadužiti se za 430 miliona KM emisijom trezorskih zapisa i aukcijom obveznica.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.