open-navfaktor-logo
search
Najavljivali puno
Prva godina mandata Vlade FBiH: Deficit, mizerno povećanje penzija, još nema obećanih zakona...
Zalažem se da usvojimo zakon o minimalnoj plaći koji će najugroženijoj kategoriji radnika omogućiti da od svojih primanja žive, a ne preživljavaju, rekao je u ekspozeu Nermin Nikšić
AUTOR: Autor: E.D.-Š.
02.04.2024. u 20:48
get url
text
Federalna vlada
Federalna vlada
Promjene u Federaciji Bosne i Hercegovine dolaskom nove Vlade Federacije BiH su već vidljive. Prvi put nakon pet godina imamo deficit, mnogobrojna kreditna zaduženja... 
Minimalna plaća viša za 23 KM
- Kada uzmemo u obzir činjenicu da dvije prosječne plaće nisu dovoljne da pokriju troškove sindikalne potrošačke korpe, koja iznosi blizu 3.000 KM, onda to dovoljno govori u koliko se teškoj poziciji nalaze građani, a pogotovo penzioneri u Federaciji - rekao je, između ostalog, u ekspozeu 28. aprila 2023. godine premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP).
Nepunu godinu kasnije, minimalna plaća u Federaciji odlukom Vlade Federacije BiH iznosi 619 KM, povećana je za cijelih 23 KM. Penzije će u aprilu, najavljeno je, biti povećane za mizernih dva posto, a prošle godine su zaključno sa aprilom bile povećane za više od 16 posto!
Premijer Nikšić je rekao u ekspozeu kako "ničija prava se neće umanjivati ili uskraćivati".
- Naprotiv, želja nam je da radimo na stvaranju pretpostavki kako bi nivo prava i mogućnosti građana za osiguranjem sigurnog, dostojanstvenog života povećali. Neke iz seta planiranih mjera uključuju uvođenje kategorije socijalne penzije za osobe sa dosegnutom dobnom granicom koje nemaju nužni staž, usvajanje regulative kojom će na pravednim osnovama biti ustanovljeni rasponi između penzija, te stabilan rast penzija u skladu sa inflacijskim trendovima - rekao je u ekspozeu Nikšić, a potom se samo jednom u godini dana sastao sa predstavnicima penzionera, na njihovo konstantno insistiranje, odbivši sve njihove zahtjeve za mrvicu boljeg života.
Obećao je Nikšić u ime Vlade FBiH i porezne olakšice za poslodavce.
Obećavali uvezan, kvalitetan zdravstveni sistem 
- Zalažem se da usvojimo zakon o minimalnoj plaći koji će najugroženijoj kategoriji radnika omogućiti da od svojih primanja žive, a ne preživljavaju. Uz smanjenje poreznog opterećenja rada kao i uvođenje poreznih olakšica stvorit će se osnovni preduvjet za kreiranje novih radnih mjesta i povećanje neto primanja radnika, a sve kroz izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak i doprinosima - rekao je Nikšić.
Do danas Vlada FBiH nije u parlamentarnu proceduru uputila zakon o minimalnoj plaći od 1.000 KM, kao ni zakon o doprinosima, porezu na dohodak.
Obećavali su i uvezan, kvalitetan zdravstveni sistem "koji građanima mora ponuditi zdravstvenu zaštitu koju zaslužuju za novac koji uplaćuju u zdravstvene fondove".
Suvišno je reći da nema ništa od toga.
- Niko od nas nema ni moralno pravo da doprinosimo otežanju životnih okolnosti za naše ljude koji se iz dana u dan bore sa egzistenicjalnim problemima - poručio je Nikšić.
Naredni mjeseci obilježeni su raspoređivanjem fotelja, smjenama nadzornih i upravnih odbora, postavljanju novih...
Mi kao zakonodavna vlast pojma nemamo šta radi Vlada 
- Možda je govoreći o radu Vlade Federacije BiH u proteklih godinu dana najbolje krenuti od činjenice da smo tek nedavno dobili u Parlamentu Federacije BiH Program rada Vlade FBiH. Dakle svo ovo vrijeme mi kao zakonodavna vlast pojma nemamo šta zapravo radi Vlada i koja je to strategija koju slijede u važnim oblastima, kako ekonomije, zdravstvene, socijalne zaštite i ostalih važnih pitanja za život građana.
Pa ni u programu koji nam nedavno dostaviše nema traga reformama koje su pri svom dolasku najavljivali. Sada je potpuno izvjesno da poreski i zakon o minimalnoj plaći nećemo imati u najavljivanom roku. Nadalje, uzmemo li u obzir činjenicu da je rekordni budžet za 2024. godinu bio dostupan zastupnicima 24 sata prije razmatranja u Parlamentu i da su odbijena sva amndmanska djelovanja, jasno je da nema govora o transparetntnom radu - komentira za Faktor federalna zastupnica Alma Kratina (DF).
Ukazuje kako nema ni novog zakona o zdravstvenom osiguranju.
- Nema ni naznaka da ćemo dobiti novi zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi se konačno ukinule diskriminacije građana podržane kroz važeći zakon koji je davno trebao biti promijenjen. Zaduživanja koja su se dogodila u prethodnom periodu nisu obrazložena zastupnicima i to je samo dio vrlo diskutabilnih kvalifikacija na račun vlade FBiH - kazala je Kratina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.