open-navfaktor-logo
search
Drugi dan Ramazanskog bajrama
Vlada KS usvojila inicijativu da Dan šehida i poginulih boraca bude neradni, konačnu riječ daje Skupština KS
Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS, kaže kako će Elza Gaković inicijativu podnijeti 24. aprila na sjednici Skupštine KS kako bi se o njoj izjasnili i zastupnici
Autor: A. S.
15.04.2024. u 18:04
get url
text
Osmanović je mišljenja da bi inicijativu trebali preuzeti i drugi kantoni u Federaciji BiH
Osmanović je mišljenja da bi inicijativu trebali preuzeti i drugi kantoni u Federaciji BiH
Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila inicijativu da se drugi dan Ramazanskog bajrama, koji je proglašen Danom šehida i poginulih boraca, u KS proglasi - neradnim.
Potvrdio je to za Faktor Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS, koji je zajedno sa Elzom Gaković, zastupnicom u Skupštini KS, podnio ovu inicijativu.
- Vlada KS danas je usvojila našu inicijativu, a cilj je da djeca i porodice šehida i poginulih boraca mogu dostojanstveno provesti taj dan. Da pričamo o kulturi sjećanja, o našim herojima - kaže Osmanović.
Ministar dodaje kako će istu inicijativu Gaković podnijeti 24. aprila na sjednici Skupštine KS kako bi se o njoj izjasnili i zastupnici.
- Time bi Dan šehida i poginulih boraca i zvanično bio proglašen neradnim danom u KS. Mislim da je inicijativa dobra i da bi je trebali preuzeti i drugi kantoni u Federaciji BiH, odnosno da se na području cijele FBiH Dan šehida i poginulih boraca proglasi neradnim danom - istakao je Osmanović.
Omer Osmanović
Na inicijativu Osmanovića, Vlada KS danas je donijela i zaključak kojim se prihvata Program preventivnih zdravstvenih sistematskih pregleda pripadnika boračke populacije KS.
Prema riječima Osmanovića, Ministarstvo za boračka pitanja KS bilježi enorman rast zahtjeva za pomoć pri liječenju oboljelih lica iz reda braniteljske populacije, što je bio jedan od indikatora za podnošenje ove inicijative.
- Već duži niz godina ovo ministarstvo sa zdravstvenim ustanovama preduzima određene mjere koje iniciraju poboljšanje zdravstvene zaštite za pripadnike braniteljske populacije. Kao dio sistemske podrške našoj populaciji, pokrenuta je i ova inicijativa, a sve s ciljem da se djeluje na vrijeme i spriječe teži ishodi bolesti. S obzirom da je u Ministarstvu primjetna tendecija rasta zahtjeva za pomoć pri liječenju od čak 130 posto, u periodu od 2021-2024. godine, time je ova inicijativa opravdana, i s pravom možemo reći da ovi podaci predstavljaju alarmantne pokazatelje u oblasti zdravstvene situacije braniteljske populacije - obrazložio je ministar Osmanović.
Svrha je da se na organizovan način izvrši sistematski zdravstveni pregled branitelja s posebnim akcentom na kardiovaskularne probleme, jer je u posljednjih nekoliko godina ovo najčešći uzrok obolijevanja.
- S obzirom na činjenicu da je većina branitelja nezaposlena, u penziji, ili su korisnici novčane egzistencijalne naknade, kao i na opće stanje u javnom zdravstvu, većina nikada poslije završetka agresije nije bila u prilici da uradi sistematski zdravstveni pregled, iako se isti preporučuje u svim svjetskim i domaćim zdravstvenim studijama koje se bave zdravljem ljudi - obrazloženo je Osmanović.
Preventivni sistematski pregled obuhvata, između ostalog, pregled kardiologa, kolor dopler srca, kolor dopler krvnih žila vrata, ergometriju, EKG, eho štitnjače, eho abdomena i male zdjelice, kolor dopler arterija i vena nogu, RTG pluća u slučaju indikacije, kao i analize krvi te brojne druge pretrage.
Za realizaciju ovog programa, iz Budžeta Ministarstva za boračka pitanja izdvojit će se 200.000 KM.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.