open-navfaktor-logo
search
Sindikat nezadovoljan
U srijedu počinje štrajk, osnovci u 69 škola u KS neće imati prva dva časa
Predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo Elma Dizdarević kazala je da najavljeni štrajk "može samo činiti loše našoj djeci".
Autor:A.G.-Z.
15.04.2024. u 14:29
get url
text
U srijedu, 17. aprila, u svim u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo počinje štrajk u trajanju od dva nastavna časa.
Kako je za Faktor kazao predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro, učenici neće imati prva dva časa u prvoj, drugoj i međusmjeni.
Istovremeno, u srijedu će biti održana i konferencija za medije.
 - Štrajk počinje dok druga strana Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS uopće nije odgovorilo na obavijest o početku štrajka koji će biti proveden u punom kapacitetu, u 69 osnovnih škola. Učenici neće dolaziti na prva dva časa - kazao je Sivro.  
Dodao je kako su, za sada, iz štrajka izostavljeni vrtići jer se ovo direktno tiče usvojenih Pedagoških standarda za osnovni odgoj i obrazovanje.
- To ipak ne znači da štrajk neće obuhvatiti i vrtiće kako se bude razvijao - kazao je.
Podsjetimo, Sindikat traži da se novi Pedagoški standardi i normativi za osnovne škole kojima su, kako tvrde, ugrožena stečena prava radnika odmah stave van snage te ostavku resorne ministrice Naide Hota-Muminović.
Predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo Elma Dizdarević kazala je za Faktor da najavljeni štrajk "može samo činiti loše našoj djeci".
- Tu konkretno možemo govoriti o devetim razredima, gdje su učenici pred eksternom maturom. Gubitak svakog časa može biti poguban za djecu.
Što se tiče Pedagoških standarda, mi roditelji smo njima zadovoljni. Novim standardima će biti manji broj učenika u razredima, đačke torbe će biti lakše, postojat će ormarići za čuvanje stvari... - kazala je Dizdarević.
Što se tiče normativa, Dizdarević kaže da se njima nisu bavili "jer su oni na nivou prosvjetnih radnika".
- Vlada KS, odnosno Ministarstvo moraju naći načina da djecu vratimo u škole kako bi imala redovnu nastavu. Trebaju naći rješenja koja će biti u interesu svima - kazala je predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS.
Ministrica Hota-Muminović danas nije odgovarala na naše pozive. Iz njenog kabineta su nas obavijestili da odgovor na upit koji smo joj uputili, a koji se tiče novih Pedagoških standarda, možemo očekivati sutra. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.