open-navfaktor-logo
search
Slijedi tender
Urađen glavni projekat za zgradu Vlade TK: Obnova zgrade "Soda so" koštat će 9,5 miliona KM plus PDV
Putem javnog poziva bit će izabran izvođač radova, koji će imati 12 mjeseci da okonča građevinske radove.
Autor: J. B.
17.04.2024. u 13:21
get url
text
Zgrada "Soda so" i idejni projekat obnove
Zgrada "Soda so" i idejni projekat obnove
Kompletiran je glavni projekat za zgradu "Soda so" u Tuzlanskom naselju Slatina, u kojoj će kada se okonča rekonstrukcija i nadogradnja, biti smještena Vlada Tuzlanskog kantona i devet kantonalnih ministarstava.
Podsjećamo, riječ je o objektu u kojem je i ranije bilo sjedište kantonalne Vlade, a koji je zapaljen u protestima 2014. godine i od tada je neupotrebljiv.
- Danas smo izvršili primopredaju glavnog projekta i sada nam slijedi raspisivanje tendera za izvođača radova, a uporedo s tim, dobijanje građavinske dozvole. Vrijednost investicije po glavnom projektu je 9,5 miliona KM bez PDV-a. Težit ćemo da jedan izvođač radi sve faze projekta, kako ne bismo morali imati više javnih nabavki. Nakon izbora izvođača i potpisivanja ugovora, rok za implementaciju bit će 12 mjeseci. Od dužine javne nabavke nam zavisi i krajnji rok za završetak projekta. Očekujemo da ćemo ove godine početi s radovima - kaže Anela Ajšić, kantonalna ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice.
Primopredaja glavnog projekta
FOTO: J. Bojić
Postojeća zgrada bit će proširena za šest metara, a na nju će biti dodat još jedan sprat, pa će umjesto ranijih deset, sada imati 11 etaža.
- Mi ćemo iz kreditnog aranžmana kojiu smio potpisali s Razvojnom bankom Federacije BiH obezbijediti pet miliona KM za ovaj projekat, a ostatak ćemo dodati iz drugih izvora. Ovaj objekat će biti ekonomski isplativ jer Vlada TK iz budžeta svake godine izdvaja više od milion KM za zakup prostorija kantonalnih ministarstava, agencija i ureda - kaže premijer TK Irfan Halilagić.
Premijer TK je dodao da će u zgradi biti mjesta za sva ministarstva, osim onih koja imaju prostorije u vlasništvu kantona.
- Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa imaju prostorije u vlasništvu kantona, a sva ostala ministarstva bit će na jednom mjestu. Pored zgrade Vlade TK ove godine planiramo krupnim koracima grabimo ka početku izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, odnosno prva četiri objekta. Imamo ideju da Rudarski fakultet koji je smješten preko puta zgrade "Soda so", izmjestimo u Kampus, a da na tom mjestu pravimo zgradu Skupštine TK. Tako bi sve institucija imali u dva susjedna objekta. Sve je to na nivou ideje, ali pokušat ćemo da idemo u tom pravcu - zaključio je Halilagić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.