open-navfaktor-logo
search
Dostavljeni dokazi
U Srbiji podnesene krivične prijave zbog zločina u Kalesiji i Vlasenici
Autor: Detektor
16.04.2024. u 15:12
get url
text
Logor Sušica u Vlasenici
Logor Sušica u Vlasenici
Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je srbijanskom Javnom tužilaštvu za ratne zločine krivične prijave protiv Slobodana Pajića i Vlastimira Bećarevića, nekadašnjih oficira Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog osnovane sumnje da su naredili ili izvršili ratne zločine na području Vlasenice i Kalesije u maju i junu 1992. godine.
Iz Fonda su saopćili kako su ove krivične prijave rezultat istraživanja ove organizacije o ratnim zločinima koji su počinjeni u zoni odgovornosti Prve birčanske brigade pod komandom Svetozara Andrića, a rezultati istraživanja predstavljeni su početkom ove godine.
Prema Fondu, Prva birčanska brigada, formirana u maju 1992. godine, učestvovala je u protjerivanju nesrpskog stanovništva iz općina Zvornik, Vlasenica i Kalesija, ubistvima civila prilikom zauzimanja teritorija te u paljenju i uništavanju sela.
U saopćenju se navodi da je Pajić bio komandant Četvrtog pješadijskog bataljona "Vlasenica" Prve birčanske brigade, u čijoj zoni odgovornosti je bila ova općina, a da su pripadnici tog bataljona s vodom specijalne policije krajem maja i tokom juna 1992. izvršili više napada na nesrpsko civilno stanovništvo. Tom prilikom, kako se navodi, ubijeno je najmanje 20 Bošnjaka, a žene, djeca i starci su protjerivani ili zatvarani u zatočeničke objekte.
- Krivičnom prijavom protiv Slobodana Pajića obuhvaćena je i njegova uloga u organizaciji stražarske službe i uslova zatočenja unutar logora "Sušica" - stoji u saopćenju, gdje se navodi i da je "Sušica" osnovana po naređenju Andrića krajem maja 1992. godine i da je kroz ovaj logor prošlo između 2.000 i 2.500 uglavnom civila, dok ih je najmanje 160 ubijeno ili preminulo od posljedica premlaćivanja.
Analizirajući presude Haškog tribunala, Detektor je u bazi "Sudski utvrđene činjenice o ratu BiH" objavio, između ostalog, kako su zatočenici u "Sušici" podvrgavani svim vrstama maltretiranja, uključujući česta premlaćivanja i ubadanja nožem.
Fond navodi kako su pod komandom Bećarevića pripadnici Prvog pješadijskog bataljona "Osmaci" Prve birčanske brigade, izvršavajući Andrićeva naređenja od 26. maja 1992. godine, napali više mjesta u Kalesiji, uključujući Šeher i Like, odakle su protjerali žene i djecu, dok su muškarce zatvorili u nekoliko zatočeničkih objekata, gdje su ih stražari tukli, matretirali i držali u nehumanim uslovima.
- Do danas, nijedan visokorangirani oficir Prve birčanske pješadijske brigade niti Istočnobosanskog korpusa VRS-a nije odgovarao za opisane zločine. Protiv Svetozara Andrića, komandanta Prve birčanske pješadijske brigade, FHP je još 2018. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine, ali se predmet i dalje nalazi u fazi istrage - navode iz Fonda.
Također je navedeno da je uz krivične prijave Fond dostavio više od 30 dokaza, među kojima su izjave svjedoka i preživjelih, kao i vojni i policijski dokumenti koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i pred Sudom BiH.
Do trenutka objavljivanja ovog teksta, iz Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije nisu odgovorili na upit Detektora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.