open-navfaktor-logo
search
31. godišnjica zločina
Odavanje počasti ubijenima u Trusini i slanje poruka mira
Godišnjica napada na selo Trusinu i ubistava obilježit će se polaganjem vijenaca na spomen-obilježju te molitvom za sve stradale
Autor: Detektor
16.04.2024. u 11:34
get url
text
U Trusini ubijeno 15 civila i sedam vojnika
U Trusini ubijeno 15 civila i sedam vojnika
U selu Trusina kod Konjica danas se obilježava 31. godišnjica zločina u kojem su ubijeni civili i vojnici koji su se prethodno predali, kako bi se odala počast stradalima i poslale poruke mira.
Pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) su, prema presudama Državnog suda, 16. aprila 1993. u Trusini ubili 15 civila i sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, a četvero je ranjeno, među kojima je bilo dvoje djece.
Godišnjica napada na selo Trusinu i ubistava obilježit će se polaganjem vijenaca na spomen-obilježju te molitvom za sve stradale, a potom će se u Župnoj crkvi na Žitačama održati misa.
- Važno je da se obilježava mjesto stradanja, odnosno datum stradanja, zato da se oda počast poginulima, a s druge strane da se pošalje poruka da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih - kazala je za Detektor Dragica Tomić, predsjednica Udruženja porodica stradalih Konjic.
Kako je rekla, važno je s ovog mjesta da se pošalje poruka mira.
- Dajte da bude mir i da nam bude fino - dodala je ona.
Tomić pored spomen-obilježja u Trusini
FOTO: BIRN
Na obilježavanju se očekuju mnoge zvanice, među kojima su, pored političkih, mirovnjaci Centra za nenasilnu akciju i udruženja proistakla iz domovinskog rata, pojasnila je Tomić.
Sud BiH je zbog zločina u Trusini osudio bivše pripadnike ABiH Nihada Bojadžića na 15 godina zatvora, Edina Džeku na 13 godina, Nedžada Hodžića na 12 godina zatvora, Mensura Memića na deset, te Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora.
Krivični postupak se trenutno vodi protiv Zulfikara Ališpage, ali je predmet već dugo u fazi mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog. Suđenje je trebalo biti nastavljeno u februaru, ali je ročište odgođeno jer je njegova odbrana tražila izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća, koji je potom odbijen.
Ranije je za Detektor Tomić kazala da se pored spomen-obilježja stradalima u Trusini nalaze ostaci kuće porodice Krešo, ispred koje je i spomenik Smiljku, za kojeg je rekla da je ubijen pred svojom porodicom.
- Nikad nisu pronađene kosti njegove, niti je sahranjen. Pretpostavlja se da je u kući zapaljen i nema njegovih posmrtnih ostataka, ali o tome se još uvijek šuti, to se ne zna definitivno - govori ona.
Spomenik Smiljku Kreši u Trusini
FOTO: BIRN
Na današnji dan, 16. aprila 1993. godine, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u Ahmićima su ubili više od 100 civila. Za ovaj zločin su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Sud BiH osudili pet osoba.
Uoči 31. godišnjice zločina u Ahmićima, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Hrvatska ove godine, uz podsjećanje na zločine i žrtve za koje su odgovorne hrvatske vojne snage, želi mladima prenijeti činjenice o tim zločinima i ulozi Hrvatske u ratu, o čemu je Detektor ranije pisao.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.