open-navfaktor-logo
search
Ne postoje optužnice za opsade
Udruženja žrtava sa Lagumdžijom: Osumnjičeni zločinci bježe u Srbiju i Hrvatsku, a naše pravosuđe ništa ne poduzima
AUTOR: Faktor
04.04.2024. u 08:48
get url
text
Halil Lagumdžija
Halil Lagumdžija
Predstavnici organizacija Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Žena Podrinja i Žene Srebrenice, održali su sastanak sa Halilom Lagumdžijom, predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine i njegovim saradnicima.
Ponovo su, kako navode u saopćenju za javnost, insistirali na realizaciji Revidirane strategije i Anexa B - predmeta za koje je Haško tužilaštvo dalo saglasnost za procesuiranje u BiH.
- Neprihvatljivo je da u BiH ne postoje optužnice za opsade pet tzv. zaštićenih UN zona i tražili smo odgovornost onih koji očigledno svjesno opstruiraju podizanje optužnice za opsade. Osumnjičeni zločinci i danas, kao i ranijih decenija, bježe u Srbiju i Hrvatsku i naše pravosuđe ništa ne poduzima da to spriječi ili da zločince dovede u BiH. Politika pritvora je katastrofalna i moraju se uvesti posebne mjere osiguranja prema osumnjičenim - saopćili su i dodali:
- Žrtve i svjedoci su informisali predsjednika VSTV i o drugim problemima u progonu ratnih zločinaca i upozorili da se godinama ne rjršavaju nagomilani problemi i da će žrtve biti prinuđene pokrenuti mehanizme koje do sada nisu pokretali, a s ciljem zaštite integriteta  žrtava i države BiH.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.