open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na najbolje sinove
U Begovoj džamiji proučena hatma-dova šehidima: Ovaj dan je simbol pobjede dobra nad onim što je zlo
Autor: Anadolija
11.04.2024. u 13:31
get url
text
Begova džamija u Sarajevu
Begova džamija u Sarajevu
FOTO: Mina
 U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučena je hatma-dova šehidima, a povodom Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama.
Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.
- Danas smo se sastali u ovoj džamiji da po propisima Islamske zajednice obilježimo Dan šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama. Ovaj dan, kojim se sjećamo najboljih sinova, je simbol pobjede dobra nad onim što je zlo. Ljudi se susreću s raznim poteškoćama, ali kada govorimo o ovom danu i uzroku današnjeg susreta, trebamo imati na umu da je Allah na strani dobrih. Dan šehida potvrđuje da mi vjerujemo u vječni život - kazao je muftija sarajevski Nedžad Grabus.
Istakao je da je ovo dan i kada govorimo o životu na ovom svijetu, gdje hoćemo da živimo s dostojanstvom, integritetom, u svom mjestu i u svojoj domovini.
- Mi smo od ove zemlje stvoreni, naši geni su od ove zemlje, mi pripadamo ovoj domovini. U ovom danu svjedočimo da naša domovina ima svoje sinove i kćeri, građane koji je vole - poručio je muftija sarajevski.
Ranije danas je povodom Dana šehida, na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu organizovana centralna svečanost i prigodan vjerski program.
Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.