open-navfaktor-logo
search
Gdje je zapelo
Sjednica UO naredne sedmice; Stevanović: Ako se Rimac ne očituje o Gavrankapetanoviću do 8. februara, mi ćemo...
Član Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Dragan Stevanović izjavio je za Faktor kako će naredna sjednica UO biti održana 7. ili 8. februara, te da to tada očekuje da se federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac izjasni ispunjava li Ismet Gavrankapetanović uvjete za generalnog direktora najveće zdravstvene ustanove u državi. Rok od 30 dana za davanje saglasnosti je istekao.
29.01.2024. u 18:02
get url
text

VEZANI TEKST - Novi generalni direktor KCUS-a je prof.dr. Ismet Gavrankapetanović

- Imat ćemo sjednicu 7. ili 8. februara jer se na dnevnom redu moraju naći planski dokumenti. Rok od 30 dana u kojem bi resorni ministar trebao potpisati saglasnost smo mi ostavili, iako je po Zakonu o upravnom postupku rok 15 dana.

Osmog februara moramo znati na čemu smo, da bismo mogli dalje raditi jer sve je bolje od privremenosti.

Ministar Rimac je zatražio i dobio svu dokumentaciju i sad treba da se očituje. Kada to uradi, mi ćemo postupati kako mislimo da treba. Ako se nikako ne očituje do osmog februara, zaista ćemo morati nešto poduzeti, ili se obratiti Vladi ili..vidjet ćemo - kazao nam je Stevanović. 

Podsjetimo, ministar Rimac navodno čeka potvrdu da Gavrankapetanović ima certifikat o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta. Gavrankapetanović ovaj certifikat nema, ali tvrdi i da mu ne treba jer ima diplomu o završenom postdiplomskom studiju Upravljanje kvalitetom u zdravstvu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, što je u skladu sa zakonskim odredbama i pravilnicima Ministarstva. 

Upravni odbor KCUS-a krajem novembra prošle godine razriješio je Sebiju Izetbegović sa pozicije generalne direktorice ustanove, a za v. d. direktora imenovao Alena Pilava, specijalistu opće hirurgije i subspecijalistu torakalne hirurgije. 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.