open-navfaktor-logo
search
Samo jedan nije plaćen
Samo u prošloj godini angažovano deset novih: U Službi predsjednika RS-a čak 31 savjetnik
Autor: B. S.
10.04.2024. u 12:52
get url
text
Milorad Dodik, rekorder
Milorad Dodik, rekorder
Služba predsjednika RS-a ne samo da ima najveći "predsjednički" budžet u regiji od vrtoglavih 56,5 miliona KM godišnje, nego je zasigurno i jedan od rekordera u Evropi po broju savjetnika.
U Službi predsjednika RS-a je pored tri izabrana lica - predsjednik i dva potpredsjednika, bilo još 94 zaposlenih u radnom odnosu i 16 postavljenih lica - šef kabineta, generalni sekretar i 14 savjetnika. Na sve to, van radnog odnosa angažovano je još 17 savjetnika, od kojih 16 prima funkcionalni dodatak, a samo jedna osoba radi bez naknade.
U 2022. godini u Službi predsjednika RS-a je bilo osam savjetnika koji su zasnovali radni odnos i još 12 njih koji su primali tzv. funkcionalni dodatak.
Pravo na savjetnika imaju i potpredsjednici RS-a, Davor Pranjić i Ćamil Duraković, ali ubjedljivo najviše savjetnika angažovao je entitetski predsjednik Milorad Dodik.
Dodik se i sam na društvenim mrežama često pohvali novim savjetnikom. Od početka ovog mandata angažovao je, između ostalih, mlade pravnike Marka Romića i Bojana Savića, zatim nekadašnjeg zakletog političkog protivnika Ognjena Tadića, bivšeg konzula u Istanbulu Sinišu Mihailovića, nekadašnjeg predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltiju koji je nedavno otišao za konzula BiH u Rijeci…
Prema podacima Glavne službe za reviziju RS-a, budžet Službe predsjednika RS-a iznosi 56 miliona i 488.200 КM, od čega su rashodi za lična primanja blizu četiri miliona KM.
Rashodi za bruto naknade za rad van radnog odnosa iznose 724.278 КM i najvećim dijelom odnose se na bruto naknade za funkcionalni dodatak koji se isplaćuje savjetnicima predsjednika RS-a koji su angažovani bez zasnivanja radnog odnosa.
Iz izvještaja Glavne službe za reviziju RS-a vidljivo je da je po ovom osnovu prošle godine isplaćeno 433.040 КM, a s obzirom na to da je 16 savjetnika imalo pravo na dodatak bez zasnivanja radnog odnosa, mjesečno im je isplaćivano oko 2.250 KM.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.