open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane BiH
Helez o NATO putu države: Dodik i njegov potrčko Nešić žele da približe BiH ruskim agresorskim vrijednostima
Podsjećam Dodikovog potrčka ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz RS-a Nebojša Radmanović, naglašava Helez
Autor: Faktor
10.04.2024. u 09:51
get url
text
Zukan Helez i Nenad Nešić
Zukan Helez i Nenad Nešić
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez reagovao je na izjavu ministra sigurnosti Nenada Nešića koji je poručio jučer " da od NATO članstva BiH nema ništa, jer je potrebna saglasnost entiteta RS".
- Poručujem da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile. Podsjećam Dodikovog potrčka ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz RS-a Nebojša Radmanović te da je Parlament BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu za koji su glasali i zastupnici i delegati iz RS-a - napisao je Helez na svojoj Facebook stranici. 
Prosto rečeno, što smo se usaglašavali, usaglašavali smo, poručio je Helez.
- Nijednu drugu odluku, koja se tiče NATO puta naše zemlje, Predsjedništvo BiH nije donijelo. Nijedan drugi zakon o odbrani Parlamentarna skupština BiH nije donijela. Naša zemlja je, putem institucije BiH, učinila sve sto je do nas.
Vjerujem da bi nelegalni predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov potrčko Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrijednostima i sjevernokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće desiti. BiH će, uprkos opstrukciji političara iz RS biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, uprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU.
Članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro građanima u čitavoj BiH - istakao je Helez.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.