open-navfaktor-logo
search
Opasni planovi Rusije
Bivši komandant NATO-a u Evropi upozorava: Putin bi podržao otcjepljenje RS-a na kojem Dodik radi godinama
Putin je dobar u korištenju društvenih medija, kampanja dezinformacija i proruske propagande da stvori tenzije izvan svojih granica, smatra penzionisani američki admiral James Stavridis
AUTOR: Autor:Bloomberg.com
06.04.2024. u 21:00
get url
text
Milorad Dodik i Vladimir Putin
Milorad Dodik i Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin širi propagandu i podgrijava vjerske sukobe u Bosni i Hercegovini i na Kosovu da bi NATO odvukao na drugi front, kako bi Ukrajina i njena borba protiv agresije zapala u drugi plan, tvrdi penzionisani američki admiral James Stavridis, bivši komandant NATO-a u Evropi, u svojoj kolumni za Bloomberg
Stavridis smatra da Putin očito potiče Srbiju da izvrši pritisak na vladu Kosova, koju podržava NATO, a također radi na destabilizaciji klimave vlasti BiH.
Pored stabilizacijskih snaga, NATO mora imati na umu da Rusija koristi takozvani hibridni rat. Putin je dobar u korištenju društvenih medija, kampanja dezinformacija i proruske propagande da stvori tenzije izvan svojih granica.
NATO mora koristiti svoje vlastite informativne mreže kako bi razotkrio i suprotstavio se ovim lažnim narativima. Ako Rusi odluče da povećaju ulog, mogli bi koristiti sajber napade na električne mreže i druge vitalne ciljeve na Kosovu i nesrpskim dijelovima Bosne, smatra Stavridis.
To bi stvorilo zabunu i povećalo društveno nezadovoljstvo. NATO može pružiti bolje sisteme sajber odbrane balkanskim saveznicima i prijateljima.
Dodik je blisko povezan s Moskvom. On radi godinama na otcjepljenju RS-a koje bi Putin rado podržao, ističe Stavridis.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.