open-navfaktor-logo
search
Pod sankcijama SAD-a
Gorica Dodik preduzeće prebacila na supruga
Stručnjaci u bankarskim krugovima jedino moguće rješenje za sankcionisane firme vide upravo u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme.
AUTOR: Capital/Faktor
29.04.2024. u 15:12
get url
text
Gorica, Milorad i Igor Dodik
Gorica, Milorad i Igor Dodik
Gorica Dodik, kćerka predsjednika RS-a Milorada Dodika, prebacila je preduzeće Agro Voće na supruga Pavla Ćorovića, saznaje portal Capital.
Ovo preduzeće, koje je donedavno bilo u vlasništvu Dodikove kćerke, našlo se na američkoj crnoj listi, zbog čega su im ugašeni svi računi u bankama.
Prema zvaničnim podacima, računi firme Agro Voće su i dalje ugašeni.
Osim ove firme, u Ćorovićevom vlasništvu su još i preduzeća Agro destil i Monte block.
Gorica Dodik je na sličan način već pokušala da riješi pitanje restorana Agape. Tko je na adresi tog restorana krajem prošle godine je osnovan Agape best čiji je vlasnik rođak porodice Dodik, Aleksandar Dobrić. Sada je taj naziv promijenjen i preduzeće se zove Best service, navodi Capital.
Za razliku od Dodikove kćerke, Dodikov sin Igor za sada nije prebacivao vlasništvo u svojim preduzećima na neku drugu osobu.
Gorica i Igor Dodik, kao i sva preduzeća u njihovom vlasništvu, pod američkim su sankcijama, zbog čega su prije 20-ak dana tim preduzećima ugašeni svi računi.
Banke u RS-u i FBiH počele su krajem prošlog mjeseca s gašenjem računa svim firmama i osobama koja su pod sankcijama SAD-a. Stručnjaci u bankarskim krugovima jedino moguće rješenje za sankcionisane firme vide upravo u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.