open-navfaktor-logo
search
Žalbe postale biznis
Problem profesionalnih žalitelja na javne nabavke adresiran na 19 tužilaštava u BiH, pristižu prijave
Serijski izjavljuju žalbe na postupke javnih nabavki, ali ne s ciljem ispravke eventualnih grešaka i dobijanja ugovora već usporavanja postupaka i ostvarivanja novčane koristi.
Autor: M. R. S.
15.04.2024. u 07:47
get url
text
Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine obratila se na adrese oko 50 institucija, među njima i 19 tužilaštava u Bosni i Hercegovine, ukazujući na problem profesionalnih žalitelja koji serijski izjavljuju žalbe na postupke javnih nabavki, ali ne s ciljem ispravke eventualnih grešaka i dobijanja ugovora već usporavanja postupaka i ostvarivanja novčane koristi.
Kako nam je odgovoreno iz ove agencije na pitanja postavljena prošli mjesec, informaciju o profesionalnim žaliteljima, o kojoj je Faktor pisao, dostavili su Vijeću ministara BiH, komisijama oba doma Parlamentarne skupštine BiH za finansije i budžet i Komisiji za borbu protiv korupcije, oba doma Parlamenta FBiH, Narodnoj skupštini RS-a, vladama svih kantona, Brčko distrikta, Sudu BiH, svim uredima za reviziju, svim tužilaštvima (njih 19), advokatskim komorama, privrednim komorama, svim policijskim agencijama na nivou BiH.
Na pitanje da li je bilo povratne informacije iz nekog od tužilaštava, nismo dobili odgovor.
- Nakon što se pokrenulo ovo pitanje od Agencije, počele su pristizati prijave protiv "profesionalnih žalitelja" od raznih zainteresiranih tijela – naveli su iz Agencije za javne nabavke BiH.
Nisu odgovorili koje se firme pojavljuju kao česti žalitelji.
- Agencija je opazila odgovarajući broj slučajeva "profesionalnih žalitelja" te je tako i navela u Informaciji – kazali su u Agenciji, koja je u informaciji navela četiri primjera, ali ne i imena tih firmi.
Kao rješenje su u Agenciji vidjeli izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama kako bi se kako bi se problemu profesionalnih žalitelja pokušalo stati ukraj. Međutim, konkretnih pomaka po ovom pitanju još nema.
U Agenciji su istakli da su započete određene aktivnosti u cilju potencijalne izmjene ili dopune Zakona o javnim nabavkama, "s tim da nije definirano nadležno ministarstvo po pitanju izmjena ili dopuna Zakona".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.