open-navfaktor-logo
search
Sindikat upozorio na apsurd
Dom zdravlja KS na računu ima dovoljno novca, a reagense posuđuje, kako su nabavljani skupocjeni aparati
Ustanova je ušla u problem 2023. godine, kaže Ademir Spahić, bivši predsjednik Upravnog odbora, kada je nakon usvajanja Plana javnih nabavki raspisan tender za nabavku reagenasa koji je bio u žalbi
Autor: A. S.
21.03.2024. u 08:06
get url
text
Nakon što je prošlog mjeseca Sindikat Doma zdravalja Kantona Sarajevo upozorio da bi u narednom periodu moglo doći do nedostatka reagenasa, te druge opreme za rad, to se, barem prema tvrdnjama pacijenata, i dogodilo.
Naime, redakciji Faktor prošle sedmice obratilo se nekoliko građana koji se liječe u Domu zdravlja Ilidža, navodeći da se pacijenti, koji žele uraditi CRP nalaz i željezo iz te ustanove upućuju u Dom zdravlja Novi Grad koji, kako kako im je rečeno, imaju još malo reagenasa.
Na revers nabavljali reagense u vrijednosti od 300.000 KM
Problem usložnjavaju dvije epidemije proglašene u KS, - morbila i velikog kašlja, zbog čega je potreba za laboratorijskim nalazima dodatno pojačana. 
- U jeku epidemije dvije bolesti mi nemamo upalni parametar u nalazima - kazao je Jasmin Avdović, predsjednik, OSO JU Dom zdravlja KS.  
Problem su i rukavice kojih nema, a koje su neophodne za rad zdravstvenih radnika u ovoj ustanovi.
- Nejasno je zašto imamo situaciju da nam minimalno dvije cijele organizacione jedinice nemaju ni sterilne ni nesterilne rukavice jer dva mjeseca iz magacina nije dodijeljeno ništa (nema ih na stanju i nije do magacionera). Mnoge službe već duži period naglašavaju nedostatak opreme koja je osnovna za rad i minimum potrebe za pružanje najosnovnijih usluga - dodaje Avdović. 
Apsurd situacije ogleda se i u tome da novca, kako kaže Avdović, na računu za kupovinu ima dovoljno, ali reagense nema. Dodao je "da još nije realizovana nijedna javna nabavka".
- Ušli smo u ovu situaciju zbog toga što se po našem mišljenju desio namjerni izostanak komunikacije između javnih nabavki, tadašnjeg Upravnog odbora i tadašnjeg generalnog direktora JU Dom zdravlja doc. dr. Abela Baltića - navodi Avdović.
Prema saznanjima Sindikata, "Dom zdravlja do sada je na revers nabavio reagenasa u vrijednosti od 300.000 KM koji su opet potrošeni".
- Svaki naredni tender je obaran, a niko neće ni da se javi na tender, niti nam želi iko išta dati na revers, tako da smo već devet mjeseci u problemu - ističe Avdović.
No Ademir Spahić, bivši predsjednik Upravnog odbora (UO) JU Dom zdravlja KS, kaže "kako ne misli da je došlo do namjerne nekomunikacije između javnih nabavki, bivšeg UO i bivšeg direktora Baltića".
- UO je nakon usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a onda i finansijskog plana JU Dom zdravlja KS dobio prijedlog plana javnih nabavki na usvajanje na sjednici koja je održana 19. februara, gdje su od četiri člana UO (jedan nije nikad imenovan, jer je doc. dr. Alen Pilav otišao za v. d. generalnog direktora KCUS-a, a Vlada i resorni ministar nikada nisu imenovali petog člana), kolega Zlatko Ilić bio protiv, a Ermin Lendo i Jasmin Gazija za. Ja sam bio suzdržan, jer je u prijedlogu plana javnih nabavki, pod brojem 17, u dijelu koji se odnosi na robe, išao redoslijed 16, pa 18, dakle, falila je stavka 17. Nadalje, uvidom u verziju plana javnih nabavki, koja je poslana šefu Ekonomsko-finansijske službe, koji direktno sarađuje sa javnim nabavkama, bilo je vidljivo da je njima poslana jedna verzija teksta, a druga Upravnom odboru. Za sve navedeno postoji dokumentacija. Nakon svega toga, a poslije dan ili dva, pred samu smjenu UO, održao sam sastanak sa Avdovićem, kao predsjednikom sindikata, i upoznao ga sa tim stvarima - navodi Spahić.
Avdović je to potvrdio, dodajući da je u tom trenutku jedino Spahić odgovorio na urgencije i održao sastanak sa Sindikatom, dok Odjel javnih nabavki i bivši direktor Baltić nisu odgovorili na pozive.   
Da se Plan javnih nabavki i usvojio 19. februara, ustanova bi opet ostala bez reagenasa jer, prema riječima Spahića, postoji zakonski okvir - koliko traje otvoreni postupak za nabavku reagenasa.
- Ustanova je ušla u problem 2023. godine kada je nakon usvajanja Plana javnih nabavki, raspisan tender za nabavku reagenasa koji je bio u žalbi. Tada je bivše generalni direktor odlučio da sa Službom za javne nabavke izvrši neki revers koji nije zakonski poznat u takvoj situaciji, jer imate tender u žalbi, a uzimate nešto na revers. Šta bi se desilo da je uvažena žalba žalitelja od strane Ureda za žalbe, ko bi snosio odgovornost za sve silne reverse koji su uzeti? I kada je Ured odbacio žalbu žalitelja u decembru, i kada su potpisani ugovori sa dobavljačima, to je faktički već bilo potrošeno unaprijed. Kako će sad javna ustanova prevazići tu situaciju, ostaje da vidimo. Vidjeli smo da su već imali jednu posudbu reagenasa sa KCUS-a, što je također čudno da druga ustanova, koja je na federalnom nivou, tako nešto radi. Sve su to stvari koje su zakonski nejasne - napominje Spahić.
Spahić se osvrnuo i na aparate u laboratorijama Doma zdravalja KS, dodajući kako je svaki specifičan te da se svakim raspisivanjem javne nabavke favorizira dobavljač.
- Mislim da se radi o četiri biohemijska aparata koja su data na korištenje, a kojima istječe ugovor 7. jula, te tri hematološka brojača kojima također tada istječe ugovor. Ne znam da li će novi generalni direktor i dalje potpisivati te ugovore, jer se faktički tim preferiraju i daje mogućnost samo jednom dobavljaču da se prijavi. Također, još su dva dobavljača reagenasa. UO je krajem oktobra prošle godine imao tematsku sjednicu vezano za laboratorijsku dijagnostiku. Stavili smo dva aparata van funkcije, jer nisu imali potrebnu dokumentaciju kako su ušli u ustanovu. Bilo je još nekih nepravilnosti. Naložili smo bivšem direktoru da u roku od 60 dana dostavi kompletan elaborat u vezi s tim - odgovor nikada nismo dobili - kaže Spahić.
Papir koji je dostavljen UO 13. jula 2023. iz kog se vidi da za dva aparata ne postoji nikakav trag o nabavci
FOTO: FAKTOR
I iz Sindikata su također problematizirali postojanje dva aparata u laboratorijskim službama za koje, kako kaže Avdović, nije samo sporno to što nemaju prateću dokumentaciju, kao što je to slučaj sa aparatom Olimpus AU 480-Inel-Med d.o.o. Mostar, za koji je dodaje, poznato da je kupljen sredstvima Doma zdravlja 30. novembra 2009. za šta postoji trag.
Papir koji je dostavljen UO 13. jula 2023. iz kog se vidi da za dva aparata ne postoji nikakav trag o nabavci
FOTO: FAKTOR
- No za aparate DXH 500 i DXH 800 također Inel-Med d.o.o Mostar, ustanova  ne posjeduje nikakvu dokumentaciju o načinu i vrsti ulaska ove skupocjene opreme u Dom zdravlja. Postavlja se pitanje, u skladu sa čim je javna ustanova za ova dva aparata godinama naručivala potrebne reagense i koristila iste u procesu pružanja zdravstvenih usluga? Nepoznato je da li su kupljeni sredstvima JUDZKS, da li su nam donirani ili dati na korištenje - kaže Avdović.
Šta kažu iz javne ustanove
U JU Dom zdravlja KS kažu da je do "nedostatka pojedinih reagenasa došlo zbog enormnog povećanja potrošnje, prvenstveno uzrokovane epidemijom morbila u KS, ali i povećanog protoka pacijenata koji sve preoperativne pripreme rade u Službama za laboratorijsku dijagnostiku".
- Iskustveni pokazatelji od prethodnih godina govore da sredstva koja osigurava Zavod zdravstvenog osiguranja KS za Službu za laboratorijsku dijagnostiku na primarnom nivou nisu dostatna za period od jedne godine dana za nesmetan kontinuirani rad - navode u Domu zdravlju.  
Dodaju da je "po stjecanju zakonom predviđenih uvjeta, usvajanju Finansijskog plana ustanove i plana javnih nabavki za 2024. godinu, Odjel za javne nabavke odmah pokrenuo postupke javne nabavke, a otvaranje ponude zakazano je za 26. mart". 
- Menadžment doma zdravlja zatražio je posudbu neophodnih reagenasa od KCUS-a i Opće bolnice, te shodno navedenom održava se kontinuitet rada Službe za laboratorijsku dijagnostiku. Menadžment ustanove kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta rada i pružanju usluga krajnim korisnicima, te će to biti misija i novog v. d. generalnog direktora - kažu u Domu zdravlja. 
Kada je u pitanju sanitetski materijal (rukavice), postupak javne nabavke također je u toku, a otvaranje je, navode iz Doma zdravlja KS, zakazano za 8. april.
- U ovom momentu su raspoloživa sredstva uz racionalizaciju dostatna do okončanja postupka javne nabavke - naveli su iz JU Dom zdravlja KS. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.