open-navfaktor-logo
search
Agencija upozorila
Žalbe na sve i svašta postale biznis, ispaštaju građani: Eskalirao problem s profesionalnim žaliteljima na javne nabavke
Jedna firma serijski izjavljuje različite žalbe na različite predmete javnih nabavki: molerske radove, izgradnju bazena, voće i povrće, lož ulje, računare, a kao glavnu djelatnost navodi proizvodnju metalnih konstrukcija.
Autor: M. R. S.
20.03.2024. u 22:03
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Jedna firma je za 11 mjeseci prošle godine uložila čak 224 žalbe na postupke javnih nabavki, koje su odbačene zbog neplaćanja naknade za žalbu. Ovakvih primjera ima još, a iz Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine upozorili su da je problematika takozvanih profesionalnih žalitelja eskalirala.
- Agencija je dobila i prikupila informacije, saznanja i dokaze o profesionalnim žaliteljima. Te informacije, saznanja i dokazi predstavljaju ozbiljan skup indicija da ovakvi profesionalni žalitelji serijskim iskazivanjem žalbi kod različitih ugovornih organa na različite postupke i predmete nabavki nemaju za cilj ispravku eventualnih grešaka i dobijanje ugovora, već usporavanje postupka i / ili ostvarivanje novčane koristi kroz naplatu troškova za opunomoćenika / advokata – istakli su iz Agencije za javne nabavke u odgovoru na zastupničko pitanje stiglo iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Ukazano je da ovo izaziva brojne negativne posljedice kao što su odlaganje izgradnje infrastrukturnih objekata, nedostatak lijekova i medicinske opreme, nemogućnost pružanja zdravstvenih usluga...
- Analiza predmetnih situacija pokazuje zorne primjere izigravanja smisla pravne zaštite u javnim nabavkama i time njene zloupotrebe – naveli su iz Agencije.
Osim primjera ulaganja 224 žalbe, dat je i primjer u kojem su jedan privredni subjek i njegov opunomoćenik za 11 mjeseci izjavili 147 žalbi, koje su pak odbačene zbog neplaćanja naknade za žalbu.
- Taj privredni subjekt ima zaključen jedan ugovor u kojem je predmet ugovora "Troškovi žalbe za tendersku dokumentaciju", a njegov opunomoćenik / advokat evidentiran je na Portalu javnih nabavki kao ponuđač, ali nema nijedan zaključen ugovor – istakli su u Agenciji.
Naveli su i da jedna firma uz pomoć opunomoćenika / advokata serijski izjavljuje različite žalbe na različite predmete javnih nabavki: molerske radove, izgradnju bazena, voće i povrće, lož ulje, računare, a na Portalu javnih nabavki kao glavnu djelatnost navodi proizvodnju metalnih konstrukcija i njihovih dijelova, i ima jedan dodijeljen ugovor u vrijednosti od nekoliko stotina KM.
Četvrta firma je izjavila 191 žalbu prošle godine, a samo u novembru 87 i sve su odbačene kao neuredne. Nastavila je izjavljivati žalbe i u ovoj godini.
Iz Agencije nisu naveli o kojim je to firmama, profesionalnim žaliteljima riječ. Na Portalu javnih nabavki objavljuju se odluke Ureda za razmatranje žalbi iz kojih je vidiljvo da su za prvih 11 mjeseci prošle godine donijeli nešto više od 3.600 odluka.
Dio od 3.600 odluka na uložene žalbe
FOTO: EJN
Kažu da vode evidenciju o prijavama u vezi profesionalnih žalitelja, te o svakoj dostavljaju in-formaciju nadležnim tužilašvima da utvrde ima li elemenata krivičnog djela, privrednim ko-morama da utvrde ima li kršenja kodeksa, advokatskim komorama, Uredu za razmatranje žalbi. Informaciju o ovom problemu su, dodaju u odgovoru, dostavili i Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, uredima za reviziju, entitetskim parlamentima, vladama, policijskim agencijama, te "pozivaju na suzbijanje ove pojave i fenomena".
Smatraju da je rješenje u hitnim izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH, u dijelu koji se odnosi na pravnu zaštitu, ali da se vodi računa da se ničim ne uskrati pravo na žalbu.
- Agencija nema saznanja da u tome učestvuju neki njeni zaposlenici. U tom smislu se postavlja pitanje kako to saznati. Saznavanje o ovim aktivnostima je ograničeno pa i onemogućeno s obzirom na nastojanje tog lica da se učestvovanje u takvim aktivnostima prikriva na sve načine. Ako bi dobila takva saznanja, Agencija bi momentalno poduzela mjere na procesuiranju prema nadležnim organima – odgovor je Agencije na pitanje imaju li saznanja da u ovim aktivnostima učestvuju i njeni zaposleni.
Izjavu Tarika Rahića, direktora Agencije za javne nabavke BiH, nismo uspjeli dobiti jer se nije javio na telefon, a očekujemo odgovore iz Agencije za javne nabavke na pitanja o broju profesionalnih žalitelja, koje su to firme koje se time bave, kojim su se tužilaštvima obraćali i imaju li povratne informacije i da li se išta radi na izmjenama Zakona o javnim nabavkama.
Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, koji je postavio pitanje o profesionalnim žaliteljima, pro-komentirao je da je ovo često razlog zašto kasne radovi, nema lijekova, a da je biznis tih firmi žalba kojom se obaraju tenderi, ucjenjuje, reketiraju drugi ponuđači ili se svjesno zaustavlja neki projekat ili poslovni proces.
- U BiH egzistiraju kompanije koje praktično postoje da bi se bavile žalbama na tendere. Ove kompanije se prijavljuju na tendere za sve i svašta. Bez namjere da stvarno dobiju posao, a i bez kapaciteta da eventualno dobijeni posao urade. Žale se na nabavke koje nemaju veze sa onim za šta su registrovani – napisao je Magazinović.
Naveo je i da kvalitetna priprema žalbi ukazuje na to da se njima bave ozbiljni pravnici, a i da postoji sumnja da pojedini ljudi iz Agencije za javne nabavke pomažu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.