open-navfaktor-logo
search
Na današnjoj sjednici
Jedan od EU prioriteta: Vijeće ministara usvojilo Strategiju javnih nabavki
Anadolija
19.03.2024. u 17:08
get url
text
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u utorak Strategiju javnih nabavki u BiH za razdoblje 2024. – 2028. godine i Akcijski plan za njezino provođenje, radi jačanja kapaciteta u ovom području i ispunjavanja jednog od prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u.
Usvajanjem ove strategije, koju je pripremila Agencija za javne nabavke BiH, stvaraju se pretpostavke za moderan, transparentan, konkurentan i učinkovit sistem javnih nabavki u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije i najboljim praksama.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je i dostavit će Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH.
Dopunama Zakona, koje je predložilo Ministarstvo pravde, vrši se ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nositeljima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima na nivou BiH, a radi osiguranja načela nezavisnosti pravosuđa.
Vijeće ministara donijelo je također Odluku o odobravanju ulaska i boravka u BiH pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.