open-navfaktor-logo
search
Razvoj kantona
Ministarstvo okoliša i turizma FBiH: Strategijom razvoja turizma se ne krši Ustav FBiH
Pojedini zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH su kazali kako se u Parlamentu Federacije BiH usvojenom Strategijom razvoja turizma Federacije BiH 2022-2027. godine krši Ustav FBiH jer se podržava samostalni razvoj kantona a Federacija je stavljena samo u poziciju davaoca novca.
15.10.2023. u 18:35
get url
text

Također je ukazano kako se u strategiji ne spominje zaštita nekropole stećaka, da nisu spomenuti vrijedni spomenici koji su uništavani tokom agresije na našu zemlju…

VEZANI TEKST - Kratina upozorava: Usvojena Strategija turizma FBiH na Zastupničkom domu FBiH predstavlja ozbiljnu povredu Ustava

Zatražili smo komentar u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma koje je bilo predlagač Strategije.

- Polazeći od ustavne nadležnosti Federacije BiH prema kojoj turizam spada u zajedničku nadležnost kantona i federalne vlasti, Strategijom razvoja turizma Federacije BiH se podržava kako razvoj Federacije u turističkom smislu, tako i razvoj kantona, uvažavajući njihove specifičnosti.

U tom kontekstu je u procesu izrade Strategije ispoštovan otvoreni metod koordinacije, te princip horizontalne i vertikalne koordinacije, a to znači međusobno dogovaranje i saradnja sa kantonima u oblasti turizma - navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Podsjećaju kako je ministarstvo u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH i uz podršku USAID-ovog projekta Turizam, bilo domaćin panel diskusije sa premijerima i ministrima iz deset kantonalnih vlada Federacije BiH na kojoj je predstavljen prijedlog vizije buduće Strategije svim učesnicima koji su imali priliku da predstave ono što oni smatraju najvažnijim razvojnim prioritetima održivog turizma u njihovim kantonima.

- U svrhu izrade Strategije razvoja turizma na federalnom nivou uzete su u obzir i sve kantonalne strategije ekonomskog razvoja, odnosno razvoja. Strategijom razvoja turizma Federacije BiH ne krši se Ustav Federacije BiH zbog toga što ova Strategija ne podržava isključivo samostalni razvoj kantona, nego i Federacije BiH.

Ovo je okvirna Strategija za Federaciju BiH kojom nije mogao biti obuhvaćen svaki turistički resurs te turistička ponuda koja se zasniva na bogatim kulturnim i historijskim dobrima i bogatstvu naše prirode i prirodnih resursa - kažu u Ministarstvu i dodaju:

- Za očekivati je da kantoni donesu svoje sektorske strategije i u njima precizno navedu sve specifičnosti, resurse, kulturne vrijednosti kao i važne spomenike uništene tokom agresije na našu zemlju. Turizam ne poznaje granice, pa je tako dobrobit koja se ostvari u jednom kantonu u turističkom smislu, višestruko dobra za sve ostale kantone, tj. za Federaciju u cjelini.

Osvrnuli su se i na stećke.

- Stećci su spomenuti na nekoliko mjesta u Strategiji kao važan izvor naše historijske i kulturne baštine. Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH ima nadležnost za njihovu zaštitu, a Ministarstvo će u okviru saradnje na pojedinim pitanjima svakako uključivati kako tu instituciju, tako i druge značajne organe, institucije i pojedince u implementacije ovog značajnog dokumenta - rečeno je u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.