open-navfaktor-logo
search
Odabrano društvo
Klub Amara Dedića izborio plasman na Svjetsko klupsko prvenstvo
AUTOR: Faktor
18.04.2024. u 08:31
get url
text
FOTO: Igor Soban/PIXSELL
Svjetsko klupsko prvenstvo na kojem će nastupati 32 najbolja planetarna fudbalska kluba igrat će se od 15. juna do 13. jula 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.
Nakon što su sinoć odigrani revanši polufinala Lige evropskih prvaka poznati su svi klubovi sa Starog kontinenta. Arsenal je ispadanjem od Bayerna ostao bez vize za SAD, a posljednje mjesto iz UEFA-e ugrabio je Red Bull Salzburg našeg Amara Dedića.
Prema trenutnom stanju Dedić je jedini reprezentativac čiji klub je izborio plasman na SP (Tarik Muharemović, mladi reprezentativac BiH član je Juvensuta, ali bez minuta za prvi tim Stare dame). No do ovog takmičenja je više od godine, pa nije isključeno da neki od bh. fudbalera promijene sredinu. 
Uz austrijskog prvaka iz Evrope će na ovom takmičenju nastupiti još i Real Madrid, Manchester City, Chelsea, Bayern, PSG, Inter, Porto, Benfica, BVB, Juventus, te Atletico Madrid.
Klubovi se na SP plasiraju osvajanjem kontinentalnih takmičenja, ali i po poretku gledajući rezultate posljednje četiri godine.
Osim 12 evropskih timova, na klupskom Mundijalu nastupit će i šest ekipa iz Južne Amerike, pet iz Srednje i Sjeverne Amerike (jedno dodatno mjesto za domaćina turnira), po četiri tima iz Azije iz Afrike i prvak Australije i Okeanije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.