open-navfaktor-logo
search
Bh. stručnjak
Apsurdan slučaj: Sergej Jakirović će biti prvak Hrvatske čak i ako Dinamo ne završi na prvom mjestu
Autor: Sportske novosti/Faktor
17.04.2024. u 20:55
get url
text
Fudbaleri zagrebačkog Dinama savladali su na Maksimiru ekipu Varaždina sa 2:1 u zaostaloj utakmici HNL-a, čime su se približili prvoplasiranoj Rijeci na samo dva boda zaostatka.
Međutim, je li jedan prvak Hrvatske već poznat? Je li bh. stručnjak Sergej Jakirović osvajač krune bez obzira uspije li to s Dinamom ili ne jer na početku prvenstva s trenerske je klupe vodio Rijeku?
Po kriterijima onih koji naslov ubrajaju svim trenerima i igračima koji su tokom sezone pridonijeli pobjedničkom klubu, Jakirović će biti prvak bez obzira završi li na prvom mjestu njegov sadašnji Dinamo ili bivša Rijeka. To zvuči apsurdno, ali gleda li se na spomenut način to je - tako. Ispada da se za naslov bori samo aktuelni Rijekin trener Željko Sopić, a da bi Jakirović titulu, još jednu, donio Igoru Bišćanu, pišu Sportske novosti.
Međutim, to je samo nezvanično i nije potkrijepljeno u propisima Hrvatskog nogometnog saveza. Realno, Jakirović će biti prvak samo ako osvoji naslov s Dinamom, a veliki gubitnik nadmaše li ga Rijeka i Sopić. Nezavisno što je on gradio tu ekipu tokom drugog dijela protekle sezone, u prijelaznom roku i na početku tekuće.
O tome ko od trenera i igrača ima pravo na medalju i da ga se smatra prvakom HNS nema definirana pravila. U propozicijama takmičenja stoji jedino da HNS dodjeljuje 40 medalja trenerima, igračima, ostalim članovima štaba  i rukovodstvu kluba. Dakle, ako bi Rijeka bila prvak, ona bi odredila kome ide tih 40 medalja. Teoretski, ako žele, jednu mogu ponuditi i Jakiroviću. No, kad se zna kako su se rastali, to se sigurno ne bi dogodilo, osim ako bi se htjeli našaliti, da vječno pamti Rijeku iz koje je otišao u Maksimir...
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.