open-navfaktor-logo
search
Tumare
Šta se dešava u selu na Ozrenu: Žena pronađena svezana u kući, za drugom se već danima traga
Mještani sela Tumare na Ozrenu koje pripada općini Lukavac, uznemireni su nakon što se proširila vijest da je jučer u porodičnoj kući u tom selu pronađena 50-godišnja R. S., vezanih ruku i u besvjesnom stanju.  
17.08.2023. u 14:31
get url
text

Slučaj je policiji prijavio suprug oštećene V. S., koji je kazao da ju je on takvu zatekao u kući.

- Po prijavi su postupili policijski službenici PS Lukavac, koji su izašli na mjesto događaja, kao i ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Vanjskim pregledom oštećene utvrđeno je da ona na tijelu nema vidljivih povreda - kazala je za Faktor Adnana Sprečić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Žena je ipak prevezena na detaljne pretrage na UKC Tuzla, čiji se dežurni ljekar također izjasnio da na oštećenoj nema nikakvih povreda ili tragova nasilja bilo koje vrste.

- Po nalogu i pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužioca vrši se prikupljanje svih potrebnih informacija i dokaza kako bi se utvrdile okolnosti ovog događaja - kazala je Sprečić.

S obzirom na to da se radi o selu koje je jako zabačeno i u kojem mahom žive povratnici, ove informacije izazvale su dodatnu zabrinutost, a posebno uzevši u obzir da se na području ovog sela još od kraja jula traga za 89-godišnjom staricom Jovanom Đurić, koja je bez traga nestala 30. jula. 

Njen nestanak policiji je prijavila kćerka 31. jula. 

Sprečić kaže da je i po ovoj prijavi postupila Policijska stanica Lukavac i da je utvrđeno da nema tragova nasilnog ulaska u kuću nestale žene, koja je inače stara i bolesna, kao i da ništa iz kuće ne nedostaje. 

Dodaje da je organizirana potraga na širem području sela Tumare, ali da ona zasad nije dala rezultate. U potrazi su, pored policije,uključeni i pripadnici Gorske službe spašavanja, kao i lokalno lovačko društvo.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić u izjavi za N1 je naveo kako se na predmetu nestale Đurić radilo i radi se intenzivno.

S obzirom na to da nije bilo nikakvih informacija, istraga se vodila u više smjerova. U kući je živjela sama pa se sumnjalo ili da je sama napustila dom ili da se dogodilo nešto loše. Delić tvrdi kako su, nakon određenog vremena, insistirali da se na ovom predmetu radi kao potencijalnom ubistvu.

- Kada se dogodio prvi nestanak, razgovarali smo s porodicom i trudili se da ne eskalira sve u medije, pogotovo nakon situacija koje su se dešavale, ali nakon ovog događaja od jučer, to je bilo nemoguće. U strahu su i mi smo zabrinuti. Sarađujemo i s Općinom Petrovac koja granični tu s nama. Svi su uznemireni. Tu je federalni ministar, a tužilaštvo i policija učestvuje s povećanim kapacitetima u potrazi za nestalom - rekao je Delić za N1.

Predsjednik tumarske mjesne zajednice Ljubiša Mijatović kazao je za Srnu kako su dva povratnika već napustila ovo selo iz straha.

Gordana Babić, kćerka nestale Jovanke, rekla je da dosadašnje potrage nisu dale rezultat.

- Ništa nemamo. Gorske službe radile su oko desetak dana. U nedjelju, 13. avgusta, bila je veća potraga, proširili su rejon na oko 500 do 600 metara od kuće. Danas u potragu idu jedni, sutra drugi, sve je na dobrovoljnoj bazi - rekla je Babić.

Tijana Babić, unuka nestale, rekla je da je Jovanka sitnije građe, visoka između 150 do 155 centimetara, teška oko 50 kilograma.

Ona je podsjetila da je Jovanka posljednji put viđena u nedjelju, 30. jula, u 18.30 sati u Tumarama, a potraga je započeta u ponedjeljak, 31. jula.

Povodom posljednjih dešavanja u ovom mjestu, Tumare je danas posjetio i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, zajedno sa načelnik Delićem.

Kako je saopćeno iz Ministarstva, Dizdar se danas na terenu informirao o događajima, obećao je pomoć resornog ministarstva u izgradnji infrastrukture, te ukazao na neophodno djelovanje istražnih organa.

- Apelujem na istražne organe da rasvijetle ove događaje. U posljednje vrijeme svjedočimo kako napadima na povratnike, tako i na kreiranje ambijenta u kojem će njihov život biti otežan. Danas smo tu da damo podršku povratničkoj zajednici. Insistirat ćemo na povećanju sigurnosti povratnika, kako u Lukavcu, tako i u drugim povratničkim mjestima. Očekujemo hitnu reakciju svih nadležnih i zaštitu povratnika koji s pravom imaju bojazan za vlastitu sigurnost - kazao je Dizdar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.