open-navfaktor-logo
search
Sjednica Izvršnog odbora
SDA Bihać: Politička situacija stabilna skoro pet mjeseci
AUTOR: Faktor
27.04.2024. u 13:59
get url
text
Nijaz Husić, Šemsudin Dedić i Jasmin Musić
Nijaz Husić, Šemsudin Dedić i Jasmin Musić
Na petoj sjednici Izvršnog odbora Gradske organizacije SDA Bihać, održanoj danas, politička situacija ocijenjena je stabilnom, već skoro pet mjeseci, otkako SDA sa partnerima predvodi izvršnu i zakonodavnu vlast u Unsko-sanskom kantonu, saopćeno je iz SDA Bihać.
- U tom periodu sve planirano, uspješno je realizirano - rečeno je na sjednici.
Sjednici su prisustvovali i predsjednik Kantonalne organizacije SDA USK Jasmin Musić, premijer USK Nijaz Hušić, te ministri i direktori, koji su kadar ove stranke.
- Među konkretnim rezultatima, koji su postignuti u ovom relativno kratkom vremenu, onaj koji zaslužuje značajnu pažnju, kako je istaknuto, jeste činjenica da je odblokiran rad Univerziteta u Bihaću. Razriješena je i situacija u Kantonalnom pravobranilaštvu, koje sada neometano radi. Profunkcionirao je konačno i Ured za korupciju, a zahvaljujući izmjenama dva zakona, politika više ne može uticati na rad policije. Uspješno su provedeni pregovori sa većinom sindikata budžetskih korisnika, te su potpisani novi kolektivni ugovori. Time je povećana isplata plata budžetskim korisnicima, bez uposlenih u zdravstvu, za oko 20 miliona maraka, a prva uvećana plata biće isplaćena za april - navedeno je.
Dodaje se da je Vlada USK među prioritete je stavila i poboljšanje statusa porodica sa djecom, ali i mladih, što će zasigurno opredijeliti mlade ljude da ostanu u svojoj domovini.
- Tako je, među ostalim, uvedena naknada za nezaposlene porodilje u iznosu od 500 maraka tokom 12 mjeseci. Grant za stambeno rješavanje mladih, uvećan je duplo, pa tako mladi sada prilikom kupovine stana ili kuće, umjesto prošlogodišnjih 5.000, mogu dobiti subvenciju i do 10.000 maraka. SDA je prepoznala važnost rješavanja ovog pitanja, a u tom pravcu nastaviće i u narednom periodu, kako bi poboljšala uvjete za život i rad svih građana - istaknuto je u saopćenju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.