open-navfaktor-logo
search
Ceremonija
Polaganjem cvijeća u Sarajevu obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana
AUTOR: Fena/Anadolija
09.05.2024. u 11:02
get url
text
FOTO: Fena
Delegacije svih nivoa vlasti, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, SUBNOR-a i drugih udruženja građana danas su položile cvijeće na spomen-obilježju Vječna vatra i na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu čime je obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk poručio je da je izuzetno važno da baštinimo antifašističke vrijednosti na kojim se temelji naša državnost.
- Treba da jačamo institucije Bosne i Hercegovine i da ulažemo u obrazovanje i nauku jer je to najbolji način da se spriječi ponavljanje fašizma - istakao je Uk.
Podsjetio je da se fašizam razbuktao upravo na našim prostorima u '90-im godinama kada su se u Bosni i Hercegovini najviše osjetile njegove posljedice zbog čega je posebno bitno istrajavati na antifašističkim vrijednostima.
Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom danas će biti upriličeno i otvaranje postavke Muzeja "Valter brani Sarajevo" na Bistričkoj stanici u Sarajevu.
Podsjetimo, 9. maj se širom Evrope obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom te ujedno i kao Dan Evrope, u sjećanje na konačan poraz nacističke Njemačke i završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i početak formiranja evropske zajednice koja danas nosi ime Evropska unija (EU).
Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom na to da označava prijelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope.
U Bosni i Hercegovini ovog dana obilježava se i Dan Zlatnih ljiljana. Odlikovanje Zlatni ljiljan se dodjeljivalo pripadnicima Armije Republike BiH koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, u kojem je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.