open-navfaktor-logo
search
O zločinu u Lukavcu
Ministar MUP-a TK: Policija je imala informacije o dječaku koji je pucao, sve smo dostavili Tužilaštvu i Centru za socijalni rad
- Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona imalo je još od ranije informacije o dječaku koji je jutros u Lukavcu pucao na nastavnika engleskog jezika - potvrdio je za Faktor ministar MUP-a TK Hajrudin Mehanović.   
14.06.2023. u 16:05
get url
text

VEZANI TEKST - Nastavnik iz Lukavca dva puta reanimiran, operisan je i još je životno ugrožen

- Sva saznanja koja su dostavljena MUP-u TK su obrađena i proslijeđena nadležnim organima na dalje postupanje, i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona i Centru za socijalni rad u Lukavcu.

Radi se o djetetu koje nije ni krivično ni prekršajno odgovorna osoba. Daljne aktivnosti na ovom slučaju su preuzele ove nadležne institucije. O osobi koja je danas počinila to što je počinila, MUP je bio upoznat i sva saznanja je proslijedio dalje.

Ako neko dijete izbace iz dvije osnovne škole, šta vi mislite o kakvoj se osobi tu radi? U današnje vrijeme rijetkost je prebacivanje iz odjeljenja u odjeljenje, a pogotovo iz škole u školu – kazao nam je ministar.

Dodaje da su sva saznanja dostavili Tužilaštvu koje vodi daljnu istragu.

- Ako se utvrdi da je neko u MUP-u načinio propust ili grešku tražit ću odgovornost - tvrdi Mehanović te dodaje da "mi kao društvo nemamo odgovor na maloljetničku delikvenciju".

Nakon tragičnog događaja na Facebooku se oglasio Dino Osmanović iz Lukavca koji je objavio poruke i upozorenja koja je pisao MUP-u upravo zbog prijetnji učenika koji je danas osumnjičen da je počinio teški zločin.

-  Ovo je poruka od 22. maja 2023. kada sam nakon saznanja da učenik prijeti da će se osvetiti nakon što su ga prebacili iz škole, tražio informaciju da vidim, da li smo se opametili ili poduzeli nešto da nam se ne dogodi Beograd. Nažalost, nismo. Desilo se da je nedužan čovjek stradao (neko reče nisu stradala djeca i nema panike), ali ja kažem da je nažalost stradao otac dvoje djece i ima panike. Ima potrebe za paniku sve dok ne odgovaraju nesposobni kadrovi iz MUP-a i Tužilaštva. Možda tada dođemo pameti i počnemo učiti na tuđim greškama. 

I da, na moje pitanje upućeno MUP-u nisam dobio odgovor, samo poziv putem vibera uz riječi da su poduzeli sve radnje, da je sve pod kontrolom i da ne mogu davati više informacija jer je u pitanju maloljetna osoba. Vjerovao sam sistemu, ni sam ne znam zašto - napisao je Osmanović.

Međutim, prema tvrdnjama ministra, MUP jeste poduzeo aktivnosti iz svoje nadležnosti, ali i dalje ostaje pitanje ko je onda zakazao i zašto jutrošnje ranjavanje nastavnika nije spriječeno?!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.