open-navfaktor-logo
search
Sky istrage
Akcija "Consigliere": Uhapšeni Dženis Kadrić i Alem Hodović, povezivani s vođom kartela "Tito i Dino"
Sarajevska policija jutros je, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsila Dženisa Kadrića, bivšeg specijalca FUP-a, te Alema Hodovića, a u predmetu formiranom na osnovu saznanja iz Sky aplikacije. 
07.02.2024. u 09:17
get url
text

Uhapšeni su zbog sumnje u krivično djelo pranje novca, potvrdilo je Tužilaštvo BiH. 

U toku su pretresi na području sarajevskih općina Novi Grad i Centar. 

Obojica uhapšenih ranije su dovođeni u vezu sa Edinom Gačaninom, vođom narkokartela "Tito i Dino", koji je nedavno, nakon sporazuma sa holandskim tužilaštvom, osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura. 

- Policijski službenici MUP-a KS, postupajući pod nadzorom tužilaca iz Sky tima Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Sarajeva proveli su aktivnosti lišenja slobode dvojice osumnjičenih, kao i pretrese prostorija jedne pravne osobe - preduzeća.
 
Slobode su lišeni osumnjičeni Dženis Kadrić rođen 1989. godine u Sarajevu, nekadašnji uposlenik Federalne uprave policije, kao i Alem Hodović, rođen 1983. godine u Priboju, a vrše se pretresi pravne osobe - preduzeća E.S. TECH d.o.o Sarajevo - potvrdilo je Tužilaštvo BiH. 
 
Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva "Consigliere" sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog krivičnim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine.
 
- Osumnjičeni će nakon provedenih aktivnosti biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u istrazi - naveli su iz Tužilaštva. 

U sklopu istoimene akcije ranije je hapšen Zlatko Ibrišimović, advokat iz Sarajeva, zbog istih krivičnih djela. 

Ibrišimović je u ranijem periodu zastupao Admira Arnautovića Šmrka, koji je uhapšen i pritvoren na osnovu informacija prikupljenih iz Sky aplikacije, a sumnjiči se za organizirani kriminal u vezi s trgovinom drogom i pranjem novca.

Portal Istraga ranije je objavio seriju tekstova o kartelu "Tito i Dino", a prema kojima je bivši pripadnik FUP-a Dženis Kadrić u Dubaiju radio kao Gačaninov tjelohranitelj, dok je Hodović istraživan u kontekstu osnivanja firmi posredstvom kojih se prao nelegalno stečeni novac. 

Kadrić je tokom prošle godine dva puta privođen, ali je ubrzo bivao pušten na slobodu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.