open-navfaktor-logo
search
Tražit će strožiju kaznu
Tužilaštvo će se žaliti: Brčak (61) osuđen na šest mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad djevojčicom (9)
Kaznom zatvora u toj visini ne mogu se ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije
Autor: Faktor
29.03.2024. u 13:32
get url
text
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH saopćilo je kako će se žaliti na presudu Osnovnog suda u tom gradu na presudu kojom je 61-godišnji M. M. iz tog grada nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci zbog bludni radnji nad 9-godišnjom djevojčicom.
Navode kako su dokazali krivnju 61-godišnjaka, optuženog da je ovo djelo počinio 2019. godine. 
- Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je M. M., jer je u julu 2019. godine potpuno svjestan njenog uzrasta, u namjeri da zadovolji svoju seksualnu pohotu, od žrtve tražio da ga dodiruje po intimnim dijelovima tijela i rukom je dodirnuo po lijevoj nadbutini. S obzirom na razvojni period djetinstva, kod žrtve je postupak optuženog izazvao osjećaje straha, uznemirenosti i ugroženosti, koji su se manifestovali i u obliku postraumatskih stresnih reakcija - zaključeno je u optužnici.
Iz Tužilaštva navoda da su, intenzivno postupajući na rješavanju slučaja, u saradnji s policijom distrikta Brčko, odmah otkrili i priveli osumnjičenog, te sproveli istragu, nakon čega je protiv njega ubrzo podignuta optužnica za krivično djelo bludne radnje.
- Pošto je potvrdio optužnicu, Osnovni sud distrikta Brčko održao je glavni pretres tokom kojeg je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe i krivicu optuženog. Sud je zatim donio nepravosnažnu osuđujuću presudu izrekavši mu kaznu zatvora od šest mjeseci.
Cijeneći da se kaznom zatvora u toj visini ne mogu ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije krivičnih sankcija, Tužilaštvo će ovu sudsku odluku pobijati žalbom, koju može izjaviti i optuženi.
Imajući u vidu stepen društvene opasnosti ovakvih krivičnih djela na štetu djece, Tužilaštvo u okviru svojih nadležnosti nastoji doprinijeti oštrijoj kaznenoj politici i strogom kažnjavanju njihovih počinilaca - saopćili su iz brčanskog Tužilaštva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.