open-navfaktor-logo
search
Okružni sud Bijeljina
Pobjegao je: Treneru iz Bijeljine 12 godina zatvora zbog obljube djevojčice
Autor: Faktor
29.03.2024. u 10:06
get url
text
Bokserski trener iz Bijeljine, 62-godišnji Milenko Tomić, osuđen je na 12 godina zbog obljube 14-godišnje djevojčice koju je trenirao.
Radi se o prvostepenoj presudi Okružnog suda u Bijeljini.
Njemu je, podsjećaju Nezavisne, ranije određen kućni pritvor, ali se on toga nije pridržavao, tako da ga policajci nisu našli na njegovoj adresi, niti je poznato gdje se on sada nalazi.
Mediji su ranije pisali da je ovaj proces u bijeljinskom sudu trajao duže od dvije godine. Prije nego što će isteći te dvije godine, bijeljinsko tužilaštvo je upozorilo da istječe rok u kojem Tomić može biti u pritvoru, te ocijenilo da se ovaj proces namjerno odugovlači.
Na kraju se to i desilo - Tomić je umjesto u pritvor poslat u kućni pritvor, te sada nije poznato gdje se nalazi.
Tomić je bivši predsjednik Boskerskog saveza RS-a i nekadašnji generalni sekretar Boskerskog saveza BiH.
On je u novembru 2021. uhapšen u Bijeljini zbog osnova sumnje da je prema maloljetnom licu (2007) počinio krivično djelo obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina iz člana 172. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS.
Tatjana Savić, advokatica koja zastupa žrtvu i njenu porodicu, rekla je da nije poznato gdje se Tomić trenutno nalazi.
- Ovaj slučaj pokazao je namjerno odugovlačenje postupka u cilju isteka maksimalnog trajanja pritvora. To je sve vrijeme bilo očigledno smišljeno s ciljem da mu se omogući bjekstvo. Da je suđenje bilo efikasnije, do ovoga ne bi došlo - rekla je Savić.
Dodala je kako oštećenoj nije dosuđena naknada štete, nego je upućena na parnicu.
- To je protivno stanovištima da je potrebno izbjegavati retraumatizaciju žrtve koja u parničnom postupku mora ponovo svjedočiti - kazala je Savić, dodavši da je  ovo naročito bitno kada su u pitanju maloljetne žrtve.
- U parničnom postupku ne postoji mogućnost svjedočenja iz druge prostorije kao u krivičnom. Na taj način se primorava žrtva da se direktno suočava sa zlostavljačem - podvukla je Savić za Faktor. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.