open-navfaktor-logo
search
Jacques Pepin
Slavni chef savjetuje kako iskoristiti stari hljeb, nudi i zanimljivu "supu iz frižidera"
Autor: Miss Gastro/Faktor
10.04.2024. u 13:03
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
FOTO: Pexels
Jacques Pepin, 88-godišnji legendarni francuski chef s američkom adresom, autor je više od 30 kuharica u kojima se ne razmeće visokom kuhinjom već donosi praktične recepte primjenjive u svakodnevnom životu, piše Miss gastro.
Tako je i s njegovom najnovijom kuharicom u kojoj dijeli svoje znanje o tome kako kod kuće kuhati ekonomično, posebno u ovim skupim vremenima.
Njegov glavni savjet je kupovanje sezonskih namirnica jer su one na vrhuncu sezone najpristupačnije, najukusnije i najhranjivije. Također, savjetuje korištenje jeftinijih komada mesa, te korištenje ostataka mesa i povrća za izradu temeljaca, supa i umaka.
O korištenju ostataka hrane mnogo je pričao tokom promocije knjige te otkrio kako baš nikada ne baca ostatke, da svaki put izmisli način kako ih iskoristiti.
- Nikad ne bacam ostatke hrane. Kad ne znam šta bih drugo s njima, napravim svoju "supu iz frižidera" u kojoj iskoristim sve što pronađem, od uvele salate, komada mrkve i luka… Skuham to s malo pilećeg temeljca i dobijem izvrsnu supu - otkriva slavni chef.
Chef Pepin otkriva i kako iskoristiti stari hljeb.
Njegova slana palačinka od starog hljeba posve je novo, zanimljivo jelo koje ćete dobiti uz samo nekoliko osnovnih namirnica.
- Kada imam starog hljeba, a to je često, narežem ga na komadiće i namočim ih u mlijeku kako bi omekšao. Dodam jaje, svježe začinsko bilje koje mi je u tom trenutku dostupno, malo luka i češnjaka. Dobijenu smjesu ispržim u tavici i dobijem predivnu slanu palačinku koja je jeftina i ukusna. Najčešće ju poslužim s malo kiselog vrhnja ili nekim drugim dodatkom.  Zapamtite, važno je iskoristiti ostatke hrane - poručio je chef.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.