navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jesen na trpezi

Predlažemo da pripremite krem-supu, kari i mafine sa tikvom

Vrijeme je tikve, a ovo povrće bogato je antioksidansom beta karotenom, što je čini vrlo zdravom jer je on učinkovit u borbi protiv slobodnih radikala.

Objavljeno: 03.11.2023. u 09:38
get url
text

Osim toga, tikvu je dobro imati na jelovniku jer sadrži brojne vitamine i minerale kao što su vitamin C, E, K, vitamini B grupe, kalcij, kalij, fosfor i željezo.

Evo nekoliko recepata koje možete pripremiti sa tikvom:

Krem-supa sa tikvom

                                                                                                                                                                          FOTO: FOODANDWINE.COM

Potrebni sastojci: 1 kg očišćene i nasjeckane tikve (vrsta po želji), glavica luka, tri česna bijelog luka, oko sedam dcl vode (smanjiti ili dodati ovisno o željenoj gustoći), jedan dcl vrhnja za kuhanje (može i biljno), malo svježeg đumbira, kurkume, curryja, so, biber, malo ulja.

Postupak pripreme:

Prodisntajte luk i bijeli luk na malo ulja, dodajte kockice tikve te dolijte malo vode toliko da pokrije povrće. Poklopite kuhajući na laganoj vatri.

Kad omekša (oko 25 minuta), skinite s ringle i izmiksajte štapnim mikserom.

Vratite kuhati. Dodajte još vruće vode koliko želite da supa bude gusta. Stavite ostale sastojke - osim vrhnja i kurkume.

Pustite da prokuha, a potom u nju stavite vrhnje za kuhanje te na kraju slatko vrhnje i kurkumu.

Kari varivo od slanutka i tikve

                                                                                                                                                                                    FOTO: ELAVEGAN.COM

Potrebni sastojci: tikva od oko jednog kg narezana na kockice, jedna do dvije šoljice kuhanog slanutka, 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve, dvije šoljice povrtne supe, dvije glavice luka sitno narezanog, dvije limete ili limuna, ulje, dvije do tri kašike paste za tajlandski žuti kari, ako nemate možete sa strane pomiješati ove začine: jedno česno bijelog luka, pola kašičice mljevenog korijandera (od sjemenki), suhe čili papričice prema ukusu, jedna kašičica kari praha (garam masaala ili po prstohvat tumerica, kumina, soli i bibera), naribana koricu limuna i oko jedan cm naribanog đumbira, dvije do tri limunove trave, jedna do dvije grančice svježeg korijandera.

Postupak pripreme:

Na lagano zagrijanom ulju pržiti luk kojem ste dodali pastu za tajlandski kari ili sve začine. Uz miješanje pržiti oko dvije do tri minute, pa umiješati tikvu.

Dodati supu i kokosovo mlijeko te prokuhati. Nakon desetak minuta dodati i slanutak i kuhati još 10 minuta dok tikva ne omekša.

Za posluživanje iscijediti sok limete ili limuna, posuti korijanderom i poslužiti uz rižu.

Mafini od tikve

                                                                                                                                                                              FOTO: COKIEANDKATE.COM

Potrebni sastojci: 200 g tikve, 300 g oštrog brašna, jedna vrećica praška za pecivo, jedna kašičica cimeta, 120 g kokosovog šećera, tri jaja, 50 ml zobenog mlijeka, 50 ml ulja, 50 g grožđica, 50 g maslaca, 50 g šećera.

Postupak pripreme:

Tikvu prepolovite i pecite u rerni bez začina (sat vremena na 200 stepeni Celzijusa). Kad je pečena, očistite je od kore i koš. Još toplu tikvu usitnite u sjeckalici.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom i kokosovim šećerom. U drugoj zdjeli mikserom umutite jaja, dodajte zobeno mlijeko, ulje i tikvu.

Postepeno umiješajte brašno i grožđice. Kalupe za mafine premažite maslacem.
Napunite ih pripremljenom smjesom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.