Zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 180 dječijih igračaka, setova lutki pod nazivom "Camaner Fashion Style“, porijeklom iz Kine, i naređeno njeno uništavanje, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz FUZIP-a su podsjetili kako je 22. novembra 2019. godine, sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na mjestu carinjenja Tuzla, tokom redovnog pregleda pri uvozu naredila je laboratorijsku analizu pošiljke dječijih igrački - seta lutki pod nazivom "Camaner Fashion Style“, porijeklom iz Kine.

Prema dostavljenim nalazima iz prvog analitičkog izvještaja nakon hemijske analize 6.  decembra 2019. godine, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) sa liste ftalata na koje se odnose ograničenja, predviđenih čl. 3. Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

- Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje da se kontrolisana pošiljka, koja zbog nivoa štetnih materija, odnosno povećanog sadržaja di(2-etiheksil) ftalata (DEHP) ne ispunjava propisane paramentre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu, kao takva ne može uvesti niti staviti u promet u skladu s čl. 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe - navodi se u saopćenju u kojem se dodaje kako je shodno navedenom zabranjen uvoz pošiljke i naređeno njeno uništavanje.