open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji problem
Dunović o FTV-u i BHRT-u: U ratu se nisu gasili TV signali, Forto izignorisao zaključke zastupnika
Činjenica je da FTV nema Upravni odbor već desetak godina, ali postoji parlamentarna većina u Federalnom parlamentu koja ne može, nakon više od godinu dana vladavine, reći krivi su oni prošli, ističe Milan Dunović
AUTOR: A.G.- Z.
09.05.2024. u 14:42
get url
text
Sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine povodom situacije između BHRT-a i FTV-a nije zakazana, potvrdio je za Faktor član Milan Dunović.
 On podsjeća kako je početkom godine Komisija održala tematsku sjednicu "Aktuelni problemi u poslovanju i funkcioniranju Radio-televizije Bosne i Hercegovine" te da su zaključci dostavljeni Ministarstvu prometa i komunikacija na čeku sa ministrom Edin Fortom, "a koje ništa nije uradilo po tom pitanju".
Stiče se dojam, dodaje ovaj zastupnik, da izlazak RTRS-a iz sistema javnog emitera 2017. kada su počeli samostalno naplaćivati RTV taksu, nešto što je državnom ministarstvu prihvatljivo te se, naglašava, o toj temi ne priča, "već se uvijek priča o Federalnoj televiziji".  
-  To što RTRS duguje više od 60 miliona maraka je nešto što nije tema razgovora. Isključivi krivci za ovo što se jučer desilo, a u ratu se nije desilo gašenje signala, jeste vlast koju na državnom nivou čini pet stranaka, a zajednički sadržilac je Trojka i na državnom i na federalnom nivou - kaže Dunović.
Ističe da Trojka ima kontrolu nad državnim ministarstvom na čijem čelu je Edin Forto iz Naše stranke, ima Vladu FBiH te većinu u Federalnom parlamentu i ne mogu riješiti ovu problematiku.
- Činjenica je da FTV nema Upravni odbor već desetak godina, ali postoji parlamentarna većina u Federalnom parlamentu koja ne može, nakon više od godinu dana vladavine, reći krivi su oni prošli.
Jer kad kažete krivi su oni prošli, onda ste rekli da posljednjih godinu dana niste radili ništa - zaključio je Milan Dunović.
Podsjetimo, nakon što je BHRT donio odluku da uskrati usluge produciranja i emitiranja programa FTV-a, u poslijepodnevnim satima jučer je donesena privremena mjera koja obavezuje državni emiter da ipak pusti signal.
 Program FTV-a je počeo sa emitiranjem sinoć u 19:30 sati.
Općinski sud u Sarajevu je u svojoj odluci obrazložio da je Upravni odbor BHRT-a bez zakonskog uporišta naložio je gašenje signala FTV-a.
BHRT-u se nalaže da je dužan poštovati privremenu mjeru koja nalaže puštanje signale, te da im u suprotnom prijeti novčano kažnjavanje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.