open-navfaktor-logo
search
Žrtva izraelskog izgladnjivanja
Palestinska djevojčica suočena sa smrću zbog pothranjenosti i dehidracije
Anadolija
25.03.2024. u 21:16
get url
text
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
Jedanaestogodišnja palestinska djevojčica Nour al-Huda Mohammad bori se da preživi u bolnici u kojoj se liječi zbog pothranjenosti i teške dehidracije.
Ona je još jedna žrtva izraelskog izgladnjivanja tokom zračnih napada na Gazu.
U bolničkoj sobi njena majka pokazala je ekipi Anadolije koliko je njena kćerka, koja jedva sjedi, mršava i iscrpljena. Ispričala je da nisu imali dovoljno hrane zbog čega je djevojčica oslabila i razboljela se.
Izraelska blokada Pojasa Gaze dovela je većinu stanovništva na ivicu gladi.
Uprkos međunarodnim pokušajima da se olakša ulazak humanitarne pomoći u opkoljeni Pojas Gaze, Izrael sprečava da konvoji pomoći stignu do onih kojima je pomoć potrebna.
Philippe Lazzarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć Palestincima, rekao je u nedjelju da Izrael neće odobriti konvoje hrane UN-a za sjeverni Pojas Gaze.
- Uprkos tragediji koja se odvijala pod našim nadzorom, izraelske vlasti obavijestile su UN da više neće odobravati konvoje hrane UNRWA na sjeveru - naveo je šef UNRWA na društvenoj mreži X.
Izrael je ranije optužio 12 od 30.000 radnika UNRWA-e za umiješanost u napad Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, zbog čega je nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), obustavilo je finansiranje UNRWA-e do okončanja istrage o izraelskim optužbama.
Evropska unija, Kanada i Švedska su ranije ovog mjeseca najavile da će nastaviti s finansiranjem UNRWA-e jer Izrael još nije javno iznio nikakve dokaze.
Agenciju UNRWA osnovala je Generalna skupština UN-a prije više od 70 godina kako bi pomogla Palestincima koji su prisilno raseljeni.
Agencija pruža ključnu podršku milionima palestinskih izbjeglica u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali, Jordanu, Libanu, Siriji i drugim područjima u kojima živi veliki broj registrovanih Palestinaca.
Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojoj su ubijena najmanje 32.333 Palestinca, dok je broj povrijeđenih 74.694.
Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.