open-navfaktor-logo
search
Turski fudbaler
Kerem Akturkoglu: Šta čovječanstvo više čeka da zaustavi terorizam u Gazi
Autor: Anadolija
25.03.2024. u 09:59
get url
text
Kerem Akturkoglu
Kerem Akturkoglu
FOTO: Anadolija
Fudbaler turskog Galatasaraya Kerem Akturkoglu najoštrije je osudio ljudsku tragediju u Gazi koja je pod izraelskim napadima.
Turski reprezentativac je na društvenim mrežama skrenuo pažnju na dešavanja u Gazi.
- Šta čovječanstvo više čeka da zaustavi ovo ugnjetavanje, silovanje i terorizam? Da li ljudska prava, život, imovina i dostojanstvo vrijede samo za jedan dio svijeta? O Bože, mi nismo u stanju da zaustavimo ovo zlo. Pomozi nam! - kazao je.
Najmanje 32.226 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.
Izrael napada Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa, za koji Tel Aviv kaže da je ubio skoro 1.200 ljudi.
Izraelski rat u Gazi gurnuo je 85 posto stanovništva teritorije u interno raseljavanje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture u enklavi oštećeno ili uništeno, prema UN-u.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.