open-navfaktor-logo
search
Ruše rekord?
Italijani bi u Evropi mogli imati čak 10 klubova
AUTOR: Faktor
26.04.2024. u 14:21
get url
text
Italija bi mogla imati čak 10 predstavnika u evropskim takmičenjima u narednoj sezoni (2024/25).
U Ligi prvaka će od iduće takmičarske godine, nakon promjena koje je uvela UEFA, igrati 36 umjesto 32 tima, što je prethodnih sezona bio slučaj. Dva od četiri nova mjesta pripadaju dvjema ligama koje su ostvarile najveći koeficijent prošle sezone.
Italija je već osigurala jedno od dodatnih mjesta, a za drugo se bore Bundesliga i Premier liga.
Kako Italijani već imaju četiri direktne pozicije u grupnoj fazi Lige prvaka, promjene su im donijele i peto mjesto, a nije nemoguće da na kraju imaju i šest predstavnika u elitnom klupskom takmičenju.
Naime, osvajač Evropske lige ima osiguran direktan plasman u Ligu prvaka, a dva tima iz Serie A su u polufinalu. Roma će odmjeriti snage s Leverkusenom, a Atalanta igra protiv Marseillea.
Ako kojim slučajem italijanski klub osvoji Evropsku ligu, šest klubova s Apenina sudjelovalo bi u Ligi prvaka, što bi bio bilo za historiju jer nikada ranije jedna država nije imala toliko predstavnika.
No tu nije kraj, jer Italija bi mogla imati i tri predstavnika u Evropskoj ligi, a za to je potrebno da Fiorentina osvoji Konferencijsku ligu. Viole su u polufinalu i odmjerit će snage s Club Bruggeom.
Na kraju, šest mogućih predstavnika u Ligi prvaka, tri u Evrpskoj ligi, jedan klub u Konferencijskoj ligi je ono što bi Italija mogla imati na kraju sezone. Ukupno 10 timova je brojka koja se nikad ranije nije dogodila u evropskim takmičlenjima, a rekord je osam državnih predstavnika.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.