open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Još traje potraga za nestalim rudarom Asimom Šehanovićem: Promijenjen metod rada spasilačkih ekipa u Mramoru
AUTOR: J. B.
06.05.2024. u 15:04
get url
text
Rudnik lignita Mramor
Rudnik lignita Mramor
U pogonu Mramor Rudnika uglja Kreka još traje potraga za rudarom Asimom Šehanovićem, koji je u petak u 4.50 sati, nakon odrona pod zemljom, ostao zarobljen u otkopu.
Na pronalasku nestalog rudara, kako nezvanično saznajemo, rade spasilački timovi od po dva ili tri radnika jer zbog skučenog prostora više ljudi ne može stati u prostor koji je zatrpan zemljom i ugljem.
Spasioci su ranije pronašli alat koji je koristio nestali rudar, a kako nam je rečeno, on nije pronađen na mjestu na kojem se do sada pretpostavljalo da se nalazi.
Zbog sigurnosti učesnika u akciji spašavanja sada je promijenjana i metoda kojom spasilački timovi rade. Do sada su u ležećem položaju uklanjali odronjeni materijal i tako se probijali naprijed, a sada kopaju zemlju, tovare je na grabuljar te nakon toga prave podgrade da bi spriječili novo obrušavanje zemlje i uglja.
S obzirom da ovaj način kopanja zahtijeva izbacivanje većih količina zemlje, napredovanje ide sporije, pa je teško procijeniti koliko bi potraga za nestalim rudarom mogla trajati.
Odron zemlje u Rudniku lignita Mramor desio se na dubini od 170 metara, gdje se i odvija akcija spašavanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.