open-navfaktor-logo
search
SAD bio suzdržan
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi
Anadolija
25.03.2024. u 16:23
get url
text
FOTO: AA / Vijeće sigurnosti UN-a
FOTO: AA / Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi tokom ramazana, koji bi potom prerastao u trajni i održiv prekid vatre.
Čak 14 zemalja glasalo je za rezoluciju, koju je predstavilo deset izabranih članova Vijeća, dok su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane.
Rezolucijom se poziva na trenutni prekid vatre tokom ramazana koji će poštovati sve strane, što će dovesti do trajnog i održivog prekida vatre.
Traži se i trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa za rješavanje njihovih medicinskih i drugih humanitarnih potreba.
U zvaničnom tekstu se navodi da strane treba da ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu u odnosu na sve osobe koje pritvore.
U rezoluciji je naglašena hitna potreba da se proširi dotok humanitarne pomoći i poboljša zaštita civila u cijelom Pojasu Gaze", a ponavlja se zahtjev za uklanjanje svih prepreka pružanju obimne humanitarne pomoći, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, kao i rezolucijama Vijeća sigurnosti.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je, neposredno prije usvajanja rezolucije, da će otkazati posjetu izraelske delegacije Washingtonu ako Sjedinjene Američke Države ne stave veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na prijedlog rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.