open-navfaktor-logo
search
Povećale se napetosti
Netanyahuova "poruka" Iranu: Ko god naudi nama, mi ćemo nauditi njemu, spremni smo za napade na svim frontovima
Autor: Anadolija
11.04.2024. u 15:59
get url
text
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da je vojska te zemlje spremna da se suoči sa izazovima sa svih frontova dok tenzije s Iranom rastu zbog napada Tel Aviva na jedan od njegovih konzulata u Siriji.
- Mi smo u izazovnim vremenima, usred smo rata u Gazi koji se nastavlja punom snagom - rekao je Netanyahu u govoru obraćajući se izraelskim vojnim pilotima u bazi borbenih aviona F-15, prenosi "Times of Israel".
Dodao je da se izraelska vojska "sprema za izazove na drugih frontova", u vezi sa mogućim napadom Irana.
Mlaznjaci F-15 su primarno oružje Izraela za dugotrajne napade.
- Postavili smo jednostavno pravilo: Ko nama naudi, i mi ćemo njemu - rekao je izraelski premijer.
Tel Aviv je u stanju pripravnosti zbog straha od mogućeg iranskog napada na izraelske ciljeve nakon prijetnji Teherana da će uzvratiti na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.
U srijedu je američki državni sekretar Antony Blinken rekao izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu da će SAD "stati uz Izrael protiv bilo kakvih prijetnji Irana i njegovih zastupnika".
Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je ranije u srijedu da je posvećenost Washingtona sigurnosti Izraela od prijetnji iz Irana i njegovih zastupnika "gvozdena".
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je u srijedu da će Izrael "biti kažnjen" za napad na konzulat.
Najmanje 13 ljudi je ubijeno u napadu, uključujući sedam vojnih savjetnika Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), za koje su iranske vlasti okrivile svog glavnog rivala Izrael.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.