open-navfaktor-logo
search
Moguć uzvratni napad Irana
Izraelski ratni kabinet sastaje se danas
Anadolija
11.04.2024. u 14:49
get url
text
Izraelski ratni kabinet sastat će se danas, a na dnevnom redu je prekid vatre u Gazi, razmjena zarobljenika sa Hamasom i mogući uzvratni napad Irana.
Novine "The Times of Israel" objavile su da će sastanak biti održan u vrijeme kada Izrael očekuje odgovor u vezi sa stavom Hamasa po pitanju prekida vatre i razmjene zarobljenika i u vrijeme mogućeg uzvratnog napada Irana.
U saopćenju Hamasa od 9. aprila navedeno je da im je tokom indirektnih pregovora vođenih u Kairu, glavnom gradu Egipta, o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika sa Izraelom, prenijet stav Izraela po tom pitanju, da će prijedlog biti ispitan, a oni će biti naknadno obaviješteni o njihovom stavu.
Izraelski mediji su objavili da je došlo do neslaganja oko broja zarobljenika u indirektnim pregovorima Hamasa i Izraela o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika.
Izrael je 1. aprila izveo zračni napad na zgradu konzulata u kampusu iranske ambasade u Damasku. U napadu je poginulo sedam ljudi iz Armije iranske revolucionarne garde, uključujući dva generala. Saopćeno je da je u napadu poginulo i šest državljana Sirije.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.