open-navfaktor-logo
search
Raspodjela novca
U Nyonu javno, u Sarajevu tajno: Šta skrivaju u Fudbalskom savezu BiH?
U Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodnu godinu promijenilo se jedino to što je generalni sekretar Adnan Džemidžić ispred funkcije koju obnaša skinuo markicu "v. d". Sve ostalo je isto. Ceteris paribus, kazali bi ekonomisti.
05.01.2024. u 19:04
get url
text

Dok se čelnici FSBiH u teoriji često zaklinju u transparentan rad, u praksi je uglavom sve obavijeno velom (poslovne) tajne.

Tako je, primjera radi, Evropska fudbalska federacija (UEFA) javno objavila da će sve svoje članice počastiti novcem iz fonda solidarnosti, da isplate kreću od 1. januara 2024. godine i da nacionalni savezi što prije novac trebaju proslijediti klubovima.

Iz tabelarnog pregleda koji je dostupan javnosti vidljivo je da Fudbalskom savezu BiH pripada 1.445.000 eura. Riječ je o finansijskoj injekciji za države koje prethodne takmičarske godine (sezona 2022/23) nisu imale predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka. Novac je osiguran i za države koje su imale sudionike u grupi Lige prvaka, ali će on biti podijeljen klubovima koji se nisu plasirali u elitno evropsko klupsko takmičenje. Tako će, primjera radi, klubovi iz Hrvatske na račun Dinama koji je igrao grupu Lige prvaka u sezoni 2022/23. međusobno podijeliti 5.096.000 eura.

U cirkularnom pismu od 19. decembra 2023. godine koje potpisuje generalni sekretar UEFA-e Theodore Theodoridis navode se preporuke i smjernice. Prema njima nacionalni savezi odgovorni su za kriterije raspodjele i u konačnici raspodjele novca.

UEFA-ina preporuka je da se novac ravnomjerno rasporedi između svih klubova elitnog ranga, u slučaju BiH između klubova Premijer lige, a kao pomoć omladinskim pogonima. To bi značilo da će 12 premijerligaša podijeliti kolač od 1.445.000 eura, što je otprilike 120.000 eura po klubu.

Iz Nyona su napomenuli da je moguće primijeniti i drugačiji sistem distribucije, ali da je u tom slučaju neophodno obavijestiti UEFA-u i sve to obrazložiti Odboru za klupska takmičenja koji je odgovoran za odobravanje zahtjeva.

U krovnoj kući evropskog fudbala nemaju ništa protiv ni da se sredstva prošire i na klubove iz nižih rangova.

Zbog svega smo 26. decembra 2023. godine na adresu FSBiH poslali nekoliko pitanja. Zanimalo nas je da li je FSBiH uspostavio sistem raspodjele novca, da li će sredstva ići na konto samo premijerligaških klubova ili će "deda mraz" zakucati i na vrata niželigaša te u konačnici postoji li spisak klubova koji mogu računati na novac, kao i iznos na koji mogu računati.

Pitali smo prošle, ali odgovore nismo dobili ni ove godine. U FSBiH očito smatraju da javnost ne treba znati kako će biti utrošena UEFA-ina sredstva. Što je za UEFA-u javno, za FSBiH je tajno. Samo transparentno!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.