open-navfaktor-logo
search
Zmajice savladale Češku
Samira Hurem: Sve nam se otvorilo, u Češkoj ćemo igrati za majku Marije Aleksić
Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, golom Alme Krajnić, savladala je danas u Trening centru Fudbalskog saveza BiH u Zenici Češku s 1:0, čime je bh. tim od češkog preuzeo i lidersku poziciju u grupi 4 UEFA Lige nacija - Liga B.
27.10.2023. u 20:22
get url
text

Veliki je to uspjeh za izabranice bh. selektorice Samire Hurem, koje su danas nanijele i prvi poraz selekciji Češke te su, nakon tri odigrana kola, sada jedini neporaženi tim u grupi 4.

- Najavili smo s kim igramo i šta je Češka. Ja ovo živom 24 sata i znam šta me čeka, ali ovo što su djevojke danas napravile to je izvanredno. Najveće čestitke, prije svega, idu njima na terenu pa onda i kompletnom stručnom štabu. Sve ovo, što je danas bilo, vjerujte je jedan timski rad svih ljudi koji su oko nas. Ovakvo medijsko predstavljanje je važno za ženski fudbal - istakla je Hurem, koja se svima zahvalila na podršci.

Plan je da nastave raditi i osvajati bodove, a danas su, istakla je, ostvarili ono što s željeli.

- Rekli smo da nas ovdje neće više niko pobijediti, da ćemo igrati na ovakav način. Pokušat ćemo to predstaviti i tamo. Vidjeli ste i te poteškoće, na koje ja ne mogu utjecati. Ja vjerujem u ove djevojke. One su se vratile u onaj kvalitet koji posjeduju i ovo je jedna dobra energija, jedan dobar tim koji će u budućnosti da prijeti još većim ekipama od Češke - uvjerena je Hurem.

Složila se s konstatacijom da je, zbog gostujućeg trijumfa Češke nas Slovenijom u 1. kolu (2:0), praktično za bh. tim na dohvat ruke makar drugo mjesto i baraž za plasman u Ligu A.

- Sigurno! Sve nam se otvorilo u septembru. Taj jedan zajednički rad i otvaranje ovog takmičenja na najbolji način; predstavljanja ženskog fudbala na najbolji način, to je jako važno. Ko god se bavi ovim, ko god je igrao ovo, zna koliko je ženskom fudbal važan ovakav ambijent i ovakva podrška i važnost. Onda igračice i dobiju samopouzdanje, koje im je najvažnije. Mi ćemo, zaista, ići na to da izborimo plasman u Ligu A, a znamo šta nas čeka u Ligi nacija, ali nam je bitno da pokušamo to izboriti da bismo dobili bolji žrijeb za Evropsko prvenstvo - najavila je Hurem.

Naglasila je kako je nijednog trentka nije pokolebala činjenica da su više od godinu bile bez pobjede, ali su to većinom bile prijateljske utakmice. Raduje je da će u uzvratu protiv Čehinja biti kompletniji, jer se vraćaju Glorija Slišković i Ena Šabanagić, ali je razočarana što je u sudijskom dodatku meča danas crveni karton dobila Maja Jelčić.

Tako su oba domaća meča okončale s igračicom manje, jer je Slišković protiv Slovenije u septembru bila isključena već početkom drugog poluvremena i pri vodstvu od 1:0. Na kraju je bilo 1:1.

- Žao nam je što je Maja Jelčić na ovakav način dobila drugi žuti karton. Mislim, bavila sam se suđnjem, bila sam osam godina na FIFA listi, tako da se na ovaj način ne dobijaju ti kartoni. Žao mi je zato što Maja ne zaslužuje da ne igra u Češkoj, ali mlada je i proći ćemo to svi zajedno... Najviše se danas želim zahvaliti Mariji Aleksić. Svi znamo da ima poteškoće u porodici zbog zdravstvenih problema majke, ali ona je odlučila da danas da sve u igri i reprezentaciji. Nažalost, ona neće imati snage da s nama putuje i u Češku, ali ćemo i tamo odigrati za Mariju i zdravlje njene majke. Ovo je emocija, ovo je ženski fudbal - podvukla je Hurem.

Krajnić je jedini gol na utakmici postigla u 88. minuti pa se favorizirane Čehinje, iako su šest minuta sudijskog dodatka igrale s igračicom više, nisu uspjele oporaviti od šoka koji im je priređen danas u Zenici. Uzvratni meč ove dvije selekcije igrat će se u utorak, 31. oktobra u Češkoj.

- Radili smo svi za ovo. Očekivali smo da će bilti teška utakmica, ali da ćemo ih dobiti na domaćem terenu, što smo i ostvarili. Idemo tamo da se borimo - kazala je Krajnić, koja je zahvala na podršci publici, koja ih je, mada termin nije bio dobar, bodrila i na današnjem meču.

Tabela grupe 4: BiH 7, Češka 6, Slovenija 1 i Bjelorusija 0 bodova.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.