open-navfaktor-logo
search
Varešanović utišao kritičare
Neznalica na Koševu, a u Turskoj...
Kada je u decembru 2022. godine, za navijače, posebno za grupu Horde zla nepoželjni Mirza Varešanović sjeo na klupu Fudbalskog kluba Sarajevo, najveće breme pritiska skršilo se na leđa njegovog sina Dala.
26.01.2024. u 21:18
get url
text

Otac na klupi, sin na terenu. Dres s brojem deset na leđima postao je za mlađeg Varešanovića izuzetno težak. Mladić koji je ponikao u Sarajevu, a koji u CV-u ima i boravak u slavnom Liverpoolu suočavao se s neviđenim teretom. Sarajevu nije dobro išlo na terenu, navijači su tražili "krv", a usput i bojkotovali domaće utakmice Bordo tima u želji da vide leđa tadašnjoj direktorici Ajli Alimanović, sportskom direktoru Emiru Hadžiću, treneru Mirzi Varešanoviću.

U takvim okolnostima svaki potez mladog fudbalera bio je pod posebnom lupom. Često je Varešanović bivao izviždan od vlastitih navijača, o njegovom fudbalskom (ne)znanju sud su donosili i znani i neznani.

Uprkos tome Varešanović je odigrao najbolju sezonu u karijeri. Zabio je osam pogodaka, od kojih su neki bili ključni da Sarajevo izađe na euroscenu, a još četiri puta je asistirao.

Bilo je jasno da će Varešanović na kraju sezone promijeniti sredinu. Tokom ljetnog prijelaznog perioda, pomalo iznenađujuće, odlučio se za odlazak u turski fudbal. Ponuda je bila više nego dobra. Sarajevo je, navodno, dobilo 1,2 miliona eura i procente od eventualne daljnje prodaje. Jedan od najboljih poslova u historiji kluba. Oni koji su vjerovali u Varešanovićeve kvalitete su slavili, oni koji nisu su odahnuli, jer Sarajevu će konačno krenuti... I krenulo je. Ali, Varešanoviću mlađem.

Da igrački potencijal Varešanovića nije najveći problem Sarajeva ispostavilo se poslije njegovog odlaska i blijede rezultatske jeseni, a da posjeduje izuzetan potencijal 22-godišnjak je pokazao u Turskoj.

U 20 odigranih utakmica u Super ligi pogodio je osam puta i već je izjednačio svoj prošlosezonski učinak iz Sarajeva. Varešanović je poslije Džeke trenutno najbolji strijelac od svih bh. igrača u turskom fudbalu.

Pored toga, Varešanovićeva tržišna vrijednost prema portalu Transfermarkt dosegla je rekordnih 2,2 miliona eura.

Igrač Rizespora stekao je i status A reprezentativca Bosne i Hercegovine, a debitovao je kod Faruka Hadžibegića protiv Portugala (3:0).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.